EUROGRUPP
FÖRBEREDER GREKLANDS EXIT FRÅN NÖDLÅNEPROGRAM (Direkt)

2018-04-24 18:03

BRYSSEL (Direkt) Eurogruppen ska på fredag fortsätta förberedelserna för en smärtfri avslutning på Greklands räddningsprogram i augusti.

Euroländernas finansministrar träffas i Sofia och diskuterar inte EMU:s fördjupning denna gång. Vid eurogruppens möte den 12 mars utestängdes Sverige och andra icke-euroländer från diskussionen om fördjupningen av bankunionen, till förtret bland dessa länder.

Nu hålls denna diskussion på ekofinmötets lunch på fredag, då alla EU-länder ska närvara.

Eurogruppen ska i stället sätta olika beståndsdelar på plats för ett smidigt grekiskt utträde ur räddningsprogrammet utan spänningar på finansmarknaden.

Grekland har avböjt erbjudanden om extra stöd, som en kreditlina, när man i augusti ska stå på egna ben. Frågan är känslig för den grekiska regeringen, som vill kunna säga till det grekiska folket att man nu slipper undan kontroll från utländska kreditorer.

Någon form av övervakning kommer dock övriga euroländer att kräva för att bevaka sina utestående lån.

På fredag ska Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos presentera regeringens nya plan för att skapa tillväxt i landet under åren efter den akuta räddningen.

Grekland är satt under press att hinna genomföra ett sista paket med 88 åtgärder med ekonomiska reformer. Målet är att det ska vara klart till eurogruppens möte den 21 juni, som blir ett avgörande möte, enligt EU-källor.

Ännu har Grekland inte hunnit särskilt långt med de 88 åtgärderna eftersom de i huvudsak är uppföljningar och genomförande av tidigare beslut.

Samtidigt fortsätter samtal om en mekanism för skuldlättnader i fall att den grekiska tillväxten skulle försvagas. Ju svagare tillväxt desto mer lättnader behöver Grekland för att skuldbördan ändå ska vara långsiktigt uthållig.

Vid junimötet (dagen före midsommarafton) är det tänkt att eurogruppen ska bocka av att de 88 åtgärderna har genomförts så att finansministrarna kan godkänna den sista utbetalningen av nödlån. Finansministrarna ska också ta ställning till skuldlättnader och eftervården av räddningsprogrammet genom viss övervakning.

Grekland har stärkts något av positiva budgetsiffror nyligen. 2017 nådde landet ett primärt budgetöverskott på 4,2 procent, rapporterade Eurostat i måndags.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -