BONAVA
LITET KVARTAL INLEDER 2018, FOKUS SÅLDA - ANALYTIKER (Direkt)

2018-04-23 11:21

STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren Bonava inledde 2018 med ett begränsat kvartal ur resultatperspektiv på grund av få färdigställda enheter. I fokus väntas antalet sålda samt byggstartade enheter hamna då svensk bostadsmarknad bromsat in.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför onsdagsmorgonens rapport.

Enligt SME Direkts analytikerenkät väntas Bonava redovisa ett rörelseresultat om 147 miljoner kronor för det första kvartalet (503) samt en nettoomsättning på 2.058 miljoner kronor (2.903). Det kan jämföras med förväntningar om 1.839 respektive 15.183 miljoner kronor för innevarande helår.

Bonava tillämpar inte successiv vinstavräkning utan resultatför sålda enheter först vid färdigställande (uppemot två år efter byggstart). Bolagets resultat tenderar därför att svänga mellan kvartalen och det gångna kvartalet väntas alltså ha varit begränsat ur ett helårsperspektiv.

Bonava har bedömt att drygt 500 bostäder färdigställs i det första kvartalet, mot 875 i jämförelsekvartalet. En markförsäljning bidrog vidare positivt med 283 miljoner kronor till resultatet under det första kvartalet 2017.

"Vi förväntar oss en svag start på året mot bakgrund av bland annat en svag mix och färre resultatavräknade bostäder", skriver Nordea i en sammanfattning med påpekande att det är något som gradvis förväntas förbättras under resten av 2018.

Nordea kommer främst att fokusera på antalet startade bostäder samt det första kvartalets marginaltrend på bolagets två största marknader, Sverige och Tyskland.

Bonava är först ut av de svenska börsnoterade bostadsutvecklarna med siffror för det första kvartalet. DNB bedömer att byggstarterna och antalet sålda enheter överlag kommer att hamna i fokus denna rapportsäsong.

Jämfört med många av de andra bostadsutvecklarna på Stockholmsbörsen är Bonava mer geografiskt diversifierat. Alltjämt utgjorde Sverige 39 procent av nettoomsättningen under helåret 2017. Vid årsskiftet var försäljningsgraden av svenska bostadsrätter 55 procent, ned från 75 procent i inledningen av 2017. I det fjärde kvartalet 2017 sålde Bonava 87 bostadsrätter i Sverige (468), drygt 80 procent färre från året före.

De svenska bostadspriserna stabiliserades förvisso under det gångna kvartalet, samtidigt har den norska byggkoncernen Veidekke delgivit att det sålde 75 procent färre bostäder i Sverige i det gångna kvartalet mot året före.

Även om Veidekke ligger lite mer i den högre änden avseende de svenska bostäder som det nyproducerar, jämfört med exempelvis Bonava och JM, kommer det inte att "rapporteras bra antal sålda enheter från bostadsutvecklarna. Prisskillnaden mellan nya och befintliga svenska bostäder är nu rekordhög och nyproduktionsutbudet är rekordhögt", framhöll DNB-analytikern Simen Mortensen för Nyhetsbyrån Direkt i förra veckan.

Bonavas siffror för det första kvartalet väntas klockan 7.30 på onsdagen den 25 april. Bolaget håller sedan en rapportkonferens med start klockan 10.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Bonava B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -