Tellus Midas
Tellus Midas backade med 3,1 procent i mars, Evotec och Kotipizza bland förlorarna (Finwire)

2018-04-20 14:09
Tellus Midas, en fond som investerar i europeiska mid- och small cap bolag, backade med 3,1 procent under mars, vilket var svagare än fondens jämförelseindex, STOXX600, som backade med 2,3 procent under perioden. Sedan årets början har fonden sjunkit med 1,8 procent medan index tappat 4,7 procent.

De aktier som bidragit starkast till utvecklingen under mars fanns det tyska medicinforskningsbolaget Evotec och den finska pizzakedjan Kotipizza. Mest negativt bidrag till utvecklingen hade det franska gruvbolaget Eramet och den österrikiska sensortillverkaren Ams.

I en kommentar till kursutvecklingen i de negativa bidragen skriver förvaltaren att inga bolagsspecifika nyheter orsakade nedgångarna under månaden utan att det troligtvis rörde sig om att investerare sålde innehav som gått bra under lång tid.

Fonden genomförde relativt stora förändringar under månaden, fyra innehav såldes och fyra nya köptes. Portföljen fick genom förändringarna en mer defensiv karaktär, enligt förvaltaren.

De fyra nya innehaven var den norska kraftåterförsäljaren Fjordkraft, den svenska parkskötaren Green Landscaping, det norska finansbolaget B2 Holding samt det franska bolaget Ubisoft. Avyttringar inkluderade den norska förrådsuthyraren Self Storage Group, den norska IT konsulten Webstep, den nederländska banken ING och den italienska banken Unicredit. Samtliga såldes med god vinst.

Aktieandelen ökades under månaden något från 62 procent till 67 procent. Vid periodens utgång var fondens största innehav Ams, Ocean Yield och Kotipizza.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Midas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -