USA
EU ENIGT SNABBT SLÅ TILLBAKA MOT STÅLTULL - MALMSTRÖM (Direkt)

2018-02-27 17:14

BRYSSEL (Direkt) EU:s handelsministrar ger starkt stöd till kommissionen för att snabbt slå tillbaka mot USA med strafftullar om USA inför tullar på stål och aluminium från EU.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens efter handelsministrarnas möte i Sofia på tisdagen.

"Jag kände ett starkt stöd från ministrarna, ett enhälligt stöd", sade hon.

"Jag hoppas förstås att det inte behövs. Men vi är redo att vidta motåtgärder beroende på var de amerikanska åtgärderna landar", fortsatte hon.

EU:s motåtgärder kan bli allt från att anmäla USA till Världshandelsorganisation WTO - tillsammans med likasinnade länder - till vedergällning, sade hon.

Handelsministrarna diskuterade olika alternativ och dess effekter på EU, förklarade kommissionären.

Den 16 februari rekommenderade USA:s handelsminister Wilbur Ross två alternativ för importtullar på stål och aluminium. Det är upp till president Donald Trump att avgöra om något av alternativen ska införas. Hans beslut väntas i mitten av april.

Det ena alternativ är en global tull på 24 procent på stålimport och 7,7 procent på aluminium. Detta alternativ skulle omfatta alla exportörer, alltså även från EU.

EU anser att detta vore missriktat eftersom det är Kina som är det stora problemet i världshandeln med stål och aluminium på grund av stor kinesisk överproduktion.

Det andra alternativet skulle frysa importen på 2017 års nivå. EU:s marknader för stål och aluminium skulle kunna drabbas om export ämnad för USA i stället omdirigeras till EU.

Handelsministrarna diskuterade också möjliga skyddsåtgärder om stora volymer stål eller aluminium var på väg att omdirigeras.

Cecilia Malmström redogjorde för läget i förhandlingarna om frihandelsavtal med både Mexiko och Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay).

Handelskommissionären står beredd att flyga till Asuncion i Paraguay mot slutet av veckan om ett avtal är inom räckhåll, sade hon.

Avtalet med Mexiko kanske också kan avslutas inom några veckor. De utestående frågorna om ursprungsregler för bilar och bildelar är nära kopplade till Mexikos pågående Nafta-förhandlingar med USA och Kanada, sade hon.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -