POLITIK
KÖMILJARDEN TILLBAKA I NÅGON FORM - BUSCH THOR (Direkt)

2018-02-20 11:31

STOCKHOLM (Direkt) Kömiljarden, som infördes av Alliansregeringen och avskaffades av den nuvarande regeringen, "kommer absolut att komma tillbaka i någon form" om det blir maktskifte i höst, men den kan behöva uppdateras.

Det sade Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

"Men den är bara en av de reformer som behövs inom sjukvården. Vi behöver få ut mer av sjukvården… Frågan om köerna inom vården är på liv och död", sade hon.

Hon noterade att sjukvårdsfrågorna inte har varit så stora tidigare, med att "de har seglat upp nu och de frågorna kan vi".

Ebba Busch Thor delar mycket av kritiken mot Nya Karolinska Solna, NKS, men ser regeringens besked om en statlig utredning som en undanmanöver för att flytta fokus från de växande köerna inom vården. Som en del av ett politiskt spel, om än "snyggt spelat".

På en fråga om varför Kristdemokraterna inte har högre förtroende bland väljarna när det gäller just sjukvårdsfrågor svarade Ebba Busch Thor att de tidigare har misslyckats med att föra ut sin politik.

"Vi har gjort våra hemläxor i grevens tid och vi har en märkbar förtroendebas inom sjukvårdsfrågor och äldreomsorg", sade hon.

Hon tycker att Socialdemokraterna har "släppt välfärdsflanken" och i stället fokuserar på att stänga igen mot Sverigedemokraterna, och frågade hur de "annars lämna så öppet mål i LLS-frågan?". (LLS handlar om assistansersättningen.)

"Sommaren har inte kommit än, det kommer att bli eländigt, mitt i valrörelsen", sade Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas låga opinionssiffror i förra valet förklarade hon med att väljarna inte förknippade partiet med någon fråga, men nu har partiet bytt partiledare och fokuserar dels på hjärtefrågor, dels på andra frågor som är relevanta för väljarna, som invandringen eller brott och straff.

Hon sade att Kristdemokraternas huvuduppgift inte är att locka väljare från det rödgröna laget, där ser hon att Centerpartiet har större möjligheter, utan att deras potential till största del finns från sofflocket, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Hon talade också om vikten av värderingsperspektivet, varför det bland annat behövs fler poliser, och att en hjärtefråga för partiet alltid kommer att vara familjen.

Om KD skulle åka ut ur riksdagen går väljarna, enligt partiledaren, miste om ett "värderingsbaserat parti".

"Vi har ett lite annorlunda sätt att närma oss frågor, vi utgår från människovärdet", sade hon.

Förre partiledaren för Ny Demokrati, Bert Karlsson, ska vara parhäst till Ebba Busch Thor under en förvalsturné under våren.

Enligt KD-ledaren ska Bert Karlsson vara en av flera utfrågare, men inte stå på någon lista för partiet till riksdagen eller på annat sätt bli partiföreträdare. Syftet är att locka folk till partiets möten. Den politiska journalistiken når inte alla väljare, enligt partiledaren.

"Jag tror att andra format där man talar om politik behövs… vi har en bra politik och förtjänar ett större opinionsstöd", sade hon och tillade att det är viktigt för att öka människors förtroende för politikerna och "göra demokratin en välgärning".

Kristdemokraterna och Bert Karlsson har hittat varandra i sakfrågan om att avskaffa landstingen och förstaliga sjukvården.

"Jag tror att Bert kan locka människor som inte annars går på valmöten", sade partiledaren.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -