EUROGRUPP
GREKLAND SKA NU BLI NORMALT EUROLAND - MOSCOVICI (Direkt)

2018-02-19 21:21

BRYSSEL (Direkt) Grekland måste nu bli ett normalt euroland. Den fortsatta övervakningen av Grekland efter att landet lämnar det tredje räddningsprogrammet i augusti kommer inte att se ut som ett fjärde program.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagskvällen.

"Grekland måste bli ett normalt land igen med normala procedurer. Övervakningen efter programmet får inte se ut som ett fjärde program", sade han.

Den grekiska regeringen har avvisat att övriga euroländer tillhandahåller en kreditlina som stöd när landet ska gå från nödlån till normal upplåning på den öppna finansmarknaden.

Val måste hållas i Grekland före oktober 2019. Den grekiska regeringen vill då ha lämnat allt vad som liknar räddningsprogram bakom sig.

Under eurogruppens möte hamnade ECB-chefen Mario Draghi och den grekiske finansministern Euklidis Tsakalotos i en livlig diskussion. Enligt uppgift handlade dispyten om stigande räntor på grekiska obligationer.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno tonade ned betydelsen av ordväxlingen.

Trots goda framsteg mot att uppfylla eurogruppens villkor kommer nästa utbetalning av nödlån på 5,7 miljarder euro inte att göras förrän tidigast under andra halvan av mars, sade ESM-chefen Klaus Regling.

"Alla utom två av de 110 villkoren är uppfyllda. Dessa två ligger till stor del utanför regeringens kontroll", sade Mario Centeno.

Den ena handlar om online-auktioner för beslagtagna föremål. Den andra rör privatiseringen av ett gasbolag.

Utbetalningen på 5,7 miljarder euro ska gå till externa skulder (3,3 miljarder), en kontantbuffert inför slutet på räddningsprogrammet (1,9 miljarder) samt försenade betalningar (0,5 miljarder).

Samtidigt fortsätter arbetet på tjänstemannanivå för att skapa en mekanism för skuldlättnader knuten till tillväxten. Sämre tillväxt ska leda till att skuldbördan lättas. Annars är den grekiska skulden inte uthållig.

Eurogruppen väntas diskutera skuldlättnader vid mötet i mars och april, sade Mario Centeno.

Redan nästa vecka startar den sista översynen av räddningsprogrammet, den fjärde. Tjänstemän från kommissionen, IMF, ECB och ESM reser till Aten.

Det avgörande eurogruppsmötet för den sista översynen blir den 21 juni, sade Pierre Moscovici.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -