EUROGRUPP
BESLUT OM DE GUINDOS VAR ENHÄLLIGT - CENTENO (Direkt)

2018-02-19 21:35

BRYSSEL (Direkt) Eurogruppens beslut att ge sitt stöd åt Luis de Guindos som ny vicechef i ECB var enhälligt.

Det sade eurogruppens ordförande Mario Centeno vid en presskonferens på måndagskvällen efter mötet.

Han avfärdade alla påståenden om att valet hade fallit på spanjoren eftersom Spanien saknade en plats i ECB:s direktion och det därför var Spaniens tur.

"Luis de Guindos har ett mycket bra record. Han har styrt Spanien genom svåra tider mot stark tillväxt", sade Mario Centeno.

Eurogruppen diskuterade också - med blandad framgång - hur EMU ska fördjupas.

Starkt stöd finns för att ESM ska bli backstop (en finansiell säkerhetsmekanism) ifall bankunionens resolutionsfond skulle tömmas. Euroländernas finansministrar kan kanske enas om detta vid nästa eurogruppsmöte i mars, sade ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Stöd finns också för att räddningsfonden ESM (Europeiska stabilitetsmekanismen) ska få en större roll i framtida krishanteringar och bli en sorts europeisk valutafond. ESM:s verktygslåda bör ses över. En klar gränsdragning bör också göras mot kommissionens uppgifter för att undvika dubbelarbete.

Däremot har finansministrarna svårare att enas om hur mycket riskreducering som krävs i banksystemet för att länderna ska dela riskerna mer i systemet.

Även finansministrar från icke euroländer hade bjudits in för att diskutera EMU:s fördjupning i ett så kallat utvidgat eurogruppsmöte.

Finansminister Magdalena Andersson sade att eurogruppen behöver konkretisera vad man menar med att reducera riskerna i banksektorn.

Att bestämma att riskreduceringen ska ske på nationell nivå och inte sammanlagt på EU-nivå skulle underlätta processen, sade hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Som följd av denna oenighet går arbetet trögt med den europeiska insättningsförsäkringen, som är en form av riskdelning.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -