RÄNTOR/VALUTOR
AMERIKANSK TIOÅRING PÅ TOPPNIVÅ INFÖR SHUTDOWN (Direkt)

2018-01-19 16:34

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna drogs upp till höga nivåer medan dollarn tappade lite på fredagen, med fokus på deadline för budgetförlängningen. Europaräntorna avslutade veckan svagt ned, medan kronan tappade något.

USA-räntorna har stigit och den tioåriga statsobligationen nådde 2,6444 procent som högst på fredagen, över topparna från mars 2017 och december 2016, och den högsta nivån sedan maj 2014.

Efter att tidigare ha tagit relativt lätt på frågan har risken för en tillfällig partiell nedstängning av den federala verksamheten i USA, en "shutdown", hamnat i fokus för marknaden inför deadline natten mot lördagen.

Representanthuset antog sent på torsdagskvällen en förlängning av finansieringen till den 16 februari, men det var ännu osäkert om senaten ska anta förslaget. Ett förslag om endast några dagars förlängning cirkulerade också.

"Även om vi kan förvänta oss att sådant brus ska hålla ned dollarn så är en mer fundamental nedgång i detta läge förhastat, inte minst då det historiskt brukar framträda en jämkande attityd i kongressen till statens funktion på lång sikt", sade Viraj Patel på ING till Reuters.

Capital Economics noterade att det varit 18 "shutdowns" sedan mitten av 1970-talet, men att de allra flesta inträffade före 1990 och bara varade några dagar.

Sedan dess har det bara varit två nedstängningar, 1995 och 2013. Den senare kom i spåren av en dragkamp mellan kongressen och president Barack Obama i ett försök att rulla tillbaka delar av Obamacare, och ledde till en nedstängning som varade i 16 dagar från den 1 oktober 2013. Denna kan vara en illustration för vad som väntar nu.

"Uppsidan är att en nedstängning, om den varade bara en vecka eller två, bara skulle ha en mycket begränsad inverkan på första kvartalets BNP-tillväxt, och kanske dra av några tiondelar som mest. Det potentiellt större problemet är att kongressen även separat behöver höja skuldtaket innan detta blir en tvingande begränsning, som det nästan blev 2011 och 2013", skrev Capital Economics.

Finansdepartementet använder för närvarande sitt vanliga paket av tricks för att hålla saker flytande, men väntas ha uttömt de möjligheterna i början av mars. Till exempel är februari en "dyr" månad för staten på grund av just skatteåterbäringarna, med ett sedanvanligt underskott på 200 miljarder dollar under månaden.

Om skuldtaket blir en realitet så kan finansdepartementet få svårt att klara betalningar på statsskulden, och riskera en "teknisk default", alternativt tvingas ställa en Social Security-betalning. Det beror helt på hur mycket kontanter de har varje dag.

Under 2011 tycktes det som att finansdepartementet var berett att prioritera betalningar på skulden, men även andra mer drastiska förslag ventilerades.

"Hursomhelst är den verkliga risken att en partiell nedstängning nu gör det svårare för kongressen att komma överens om en överenskommelse som höjer skuldtaket i tid", skrev Capital Economics.

Deutsche Bank konstaterade också att vid den senaste nedstängningen 2013 var tillväxten relativt opåverkad (bedömningen var några tiondelar ned) och Fed tog ingen direkt hänsyn till det. Detta väntas upprepas nu.

"Med en robust tillväxt, arbetsmarknaden bortom full sysselsättning och vissa tecken på att inflationstrenden stärks, så bör den ekonomiska inverkan från en nedstängning inte vara tillräcklig för att i betydande grad minska sannolikheten för en marshöjning", skrev Deutsche Bank.

Dollarn tappade till 110:60 mot yenen men gick i stort sidledes mot euron med handel runt 1:2240. Euro/dollar har tidigare pressats upp i spåren av ECB-protokoll och tyska förhandlingar, där en medlemsomröstning bland SPD-ombud om koalitionsavtalet väntar nu på söndag.

"Om söndagens omröstning misslyckas så tror vi att det finns mer nedsida för euron än uppsida om det går igenom. Det finns en potential för euron att gå ned mot 1:17-nivån" om samtalen misslyckas, skrev Hans-Günter Redeker Morgan Stanley i en kommentar enligt Bloomberg News.

Yenen stärktes även mot euron. Bank of Japan har policymöte nästa vecka och enligt Wall Street Journals källor överväger man nu som bäst hur man ska kunna kommunicera en eventuell policyförändring.

BOJ väntas lämna oförändrat nu men om framstegen med att föra inflationen upp mot målet bekräftas i de nya prognoserna kan det enligt källorna vara möjligt för BOJ att höja sina räntemål innan inflationen faktiskt når 2 procent.

Tyska räntor sjönk svagt på fredagen. Spanska räntor var ned 2-4 punkter inför en eventuell uppgradering av landets kreditbetyg hos Fitch, för närvarande BBB+, uppgav bedömare till Bloomberg News.

Fredagen var datafattig, men Michiganindex i USA sjönk till sexmånaderslägsta på 94,4. Pundet tappade efter svag decemberförsäljning i brittisk detaljhandel. Försäljningen, inklusive bensin, sjönk 1,5 procent i december, väntat var -0,6 procent. Det var den sämsta månatliga utvecklingen sedan juni 2016, då britterna röstade för brexit, och den sämsta decemberutvecklingen sedan 2010.

Nedgången var bred men mest markerad inom hushållsvaror. Som i andra länder finns en tendens om förflyttning till Black Friday-handeln, men även novemberutfallet reviderades ned något till +1,0 procent under månaden.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -