EU-TOPPMÖTE
BÄST MED KORT ÖVERGÅNGSPERIOD FÖR UK - LÖFVEN (Direkt)

2017-12-15 15:17

BRYSSEL (Direkt) En tvåårig övergångsperiod när Storbritannien lämnar EU är kort, men en kort period som inte går att förlänga är nog ändå bäst.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

Toppmötet gav klartecken för fas två i brexitförhandlingarna, som ska handla om övergångsperioden och den framtida relationen.

EU:s frihandelsavtal med Kanada tog sju år att förhandla. Farhågor har rests att tiden är för kort för att hinna sluta ett handelsavtal med Storbritannien som kan träda i kraft till 2021 om utträdet sker i mars 2019.

"Det är en svår balansgång. Men min preliminära bedömning är att en period, och att man låser den, är bäst", sade statsministern.

"Det återstår att se om det är realistiskt. Men samtidigt för att få till något avtal måste man ha press", fortsatte han.

Förlängningar skapar också osäkerhet för företag och medborgare, sade han.

Stefan Löfven väntade sig att fas två skulle vara svårare än fas ett i brexitförhandlingarna. En skillnad är att de 27 EU-ländernas handelsrelation med Storbritannien skiljer mycket åt, hur omfattande den är och vad de exporterar och importerar.

Storbritannien bör nu klargöra vilket förhållande man vill ha till EU i framtiden. Kanske vill man ha mer än ett frihandelsavtal, sade statsministern.

"Storbritannien har lagt fram många röda linjer. Om man analyserar dem får man en situation som liknar EU:s frihandelsavtal med Kanada eller Sydkorea", sade Stefan Löfven.

"Kanske är det inte vad Storbritannien vill ha. Kanske man vill ha mer", fortsatte han.

På torsdagskvällen diskuterade EU-toppmötet också kort EU:s pågående förhandlingar med de fyra latinamerikanska länder (Mercosur) om ett frihandelsavtal.

Portugal och Spanien uppmanade kommissionen att gå i mål med förhandlingarna snarast. Frankrike och Irland svarade att detta inte får ske på bekostnad av alltför stora eftergifter till latinamerikansk export av nötkött till EU.

Mercosur består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Frihandelsavtalet skulle bli EU:s överlägset största.

Vid WTO-mötet i Buenos Aires i början av veckan försökte handelskommissionär Cecilia Malmström ta förhandlingarna med Mercosur inom räckhåll för en uppgörelse. I så fall skulle en slutrunda ha kunnat hållas före årsskiftet.

Men detta lyckades inte. Förhandlingarna väntas nu fortsätta med en ny förhandlingsrunda på tjänstemannanivå i januari.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -