EU-TOPPMÖTE
RISK GRÄNSKONTROLL KVAR UTAN OMFÖRDELN - LÖFVEN (Direkt)

2017-12-14 14:40

BRYSSEL (Direkt) Risken är att EU:s inre gränskontroller blir kvar om EU-länderna inte kan enas om en omfördelning av asylsökande mellan länderna.

Det är en nackdel som de motsträviga länderna måste ta med i beräkningen.

Det sade statsminister Stefan Löfven till journalister när han anlände till EU-toppmötet på torsdagen.

Han nämnde Visegradländerna, som består av Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern. För närvarande är det Österrike, Tyskland, Sverige, Danmark och Norge som har inre gränskontroller.

På torsdagskvällen ska EU-toppmötet hålla en debatt om migrationspolitiken som har kört fast på frågan om omfördelning av asylsökande.

"Det gäller att bryta dödläget och få en strukturerad process, och att den påbörjas direkt efter årsskiftet. Omfördelning är en omistlig del av migrationspolitiken", sade Stefan Löfven.

Han kritiserade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att i mötets diskussionsunderlag ha gett uttryck för åsikter som inte är majoritetens - att EU:s migrationspolitik inte har fungerat och att det inte går att införa obligatorisk omfördelning.

Om brexit sade statsministern att han hoppas och tror att toppmötet med ledarna för de 27 EU-länderna på fredagen kommer att ge grönt ljus för fas två i förhandlingarna.

Han väntade sig att EU27 och Storbritannien kommer att ha olika syn på hur långt diskussionerna om den framtida relationen ska ha nått vid det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

"Storbritannien vill nog ha så mycket löst som möjligt innan de lämnar", sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -