BANK OF ENGLAND
LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD PÅ 0,50% (NY) (Direkt)

2017-12-14 13:07

(Tillägg: från stycke sju)

STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,50 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Av 60 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknade samtliga med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 2 november 2017, då den höjdes med 25 punkter till 0,50 procent.

Bank of England meddelade även att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 435 miljarder pund, liksom målet att köpa företagsobligationer för 10 miljarder pund. Väntat var en oförändrad nivå.

Kommittén var enig om räntebeslutet.

Bank of England höjde räntan i november och kommittén upprepar nu att "ytterligare blygsamma höjningar" av styrräntan troligen kommer att krävas under de kommande åren om ekonomin utvecklas som väntat.

Enligt BOE kommer budgeten för 2018 att lyfta såväl tillväxt som inflation och de noterar framstegen i brexitförhandlingarna. Även om brexit fortsatt är "huvudutmaningen" för penningpolitiken har utvecklingen på senare tid minskat sannolikheten för en oordnad brexit. Framstegen i förhandlingarna väntas stötta förtroendet hos företag och hushåll.

BOE räknar med en gradvis ökning i det inhemska inflationstrycket, till följd av en stram arbetsmarknad, där brexit kan innebära ett minskat arbetskraftsutbud.

De noterar att ekonomiska indikatorer hittills under det fjärde kvartalet varit "svagare än väntat", och de upprepar att räntehöjningar kommer att bli begränsade och gradvisa.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -