FED: ROBUST BOMARKNAD RESER FRÅGOR OM NEUTRAL RÄNTA - KASHKARI (Direkt)

2024-05-07 15:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsmarknaden i USA har visat sig vara mer motståndskraftig mot stramare penningpolitik än vad som varit fallet historiskt.

Det skriver Neel Kashkari, Fed-chef i Minnesota, på tisdagen, i en kommentar som publicerats på centralbankens hemsida. Kashkari röstar inte i Fed ränteråd, FOMC, i år.

Han skriver att bostadsmarknadens motståndskraft reser frågor om huruvida centralbanksföreträdare och marknaden misstolkat den neutrala räntan, åtminstone på kort sikt.

"Det är möjligt att när återöppningsdynamiken i post-Covid-ekonomin har avslutats, kommer makrokrafterna som drev lågräntemiljön som fanns före pandemin att återuppstå och dra neutral tillbaka ner", skriver han.

"Men FOMC måste sätta policy baserat på var neutral är på kort sikt för att uppnå våra dubbla mandatmål inom en rimlig tidsperiod. Osäkerheten om var neutral är idag skapar en utmaning för beslutsfattare", fortsätter han.

Kashkari skriver att han har höjt sin bedömning av den neutrala räntan måttligt till 2,5 procent, från tidigare 2,0 procent.

Han skriver vidare att det är svårt att förklara robustheten i den ekonomiska aktiviteten. Enligt Neel Kashkari verkar denna åtstramningscykel vara lika aggressiv som den 1994, även om jämförelsen inte är perfekt.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -