EU
ENAS OM NYA ANTIDUMPNINGSREGLER, GÖR HÖGRE TULL MÖJLIGT (Direkt)

2017-12-05 22:56

BRYSSEL (Direkt) EU-förhandlare har enats om nya regler för antidumpningsåtgärder som möjliggör högre tullar på prisdumpad import.

Det tillkännagav EU-kommissionen i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Representanter från Europaparlamentet, ministerrådet och kommissionen enades om att i vissa fall frångå regeln om lägsta tull.

Regeln innebär att antidumpingtullar antingen ska motsvara dumpningsmarginalen eller motsvara den ekonomiska skada som uppstår för EU-företag - beroende på vilken som är lägst.

Att frångå regeln innebär att högre strafftullar kan utmätas.

"EU står för öppen och regelbaserad handel. Men vi måste säkerställa att andra inte utnyttjar vår öppenhet", sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

Förhandlingarna för att modernisera EU:s antidumpningsregler har pågått länge då frihandelsvänner och protektionister har stått emot varandra.

Kommissionen lade fram sitt förslag 2013.

"Bättre sent än aldrig. Det tog oss lite tid, men nu har vi de nödvändiga verktygen för att tackla orättvis handel", kommenterade Cecilia Malmström.

USA använder inte regeln om lägsta tull och har kunnat införa betydligt högre tullar på exempelvis kinesiskt stål. 2015 var USA:s antidumpningstull på kallvalsat stål från Kina 266 procent medan EU:s tull var 21 procent.

Den nya lagstiftningen kompletterar EU:s nya regler för att beräkna antidumpningstullar. Europaparlamentet röstade för dessa regler den 15 november och ministerrådet antog den på måndagen.

Reglerna betyder att EU ska särbehandla länder där stor statlig inblandning i ekonomin snedvrider priser och kostnader för exportbolag. Det främsta exemplet är Kina.

När stor statlig inblandning konstateras kan kommissionen använda priser i ett liknande land för att se vad normala kostnader för insatsvaror, energi och lån skulle ha varit. Därifrån beräknas sedan hur mycket exportören dumpar priserna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -