DOMETIC
SEASTAR HAR VUXIT SOM MARKNADEN SENASTE ÅREN - VD (Direkt)

2017-11-22 11:16

STOCKHOLM (Direkt) Dometics nyförvärv Seastars försäljning har vuxit i linje med marknaden, cirka 8 procent per år, de senaste 5-6 åren med stigande lönsamhet.

Det sade Dometic-ledningen vid onsdagens telefonkonferens om Seastar, som gör en mängd tekniska produkter till fritidsbåtar, företrädesvis mindre båtar.

"Deras tillväxt har liknat vår väldigt mycket, med en kombination av förvärvsbaserad och underliggande tillväxt. De har växt med marknaden, och även överträffat den, så det har varit en hygglig tillväxt. Lönsamheten har ökat, då de har arbetat hårt på det, och det kommer att fortsätta då vi ser möjlighet till fortsatta förbättringar där", sade Dometics finanschef Per-Arne Blomquist, och preciserade sig sedan på analytikers begäran med att marknaden har vuxit med cirka 8 procent per år under de senaste 5-6 åren.

"Vi återkommer med fler siffror när affären har stängt i början av januari och i bokslutskommunikén", sade han sedan och förklarade att Dometic än så länge är lite försiktiga med siffrorna, eftersom affären just har skrivits på.

Dometics vd Roger Johansson sade att fokus med förvärvet snarare ligger på tillväxtsidan än på att få ut synergier, men han sade att de synergier som aviserades i förvärvskommunikén, cirka 20 miljoner dollar per år på rörelseresultatet med full effekt efter två år, mycket väl kan bli större än så.

Roger Johansson sade vidare på en fråga om prissättningskraft hos Seastar att den är stark, och att en mycket tilltalande aspekt hos förvärvet är ledningen (som kvarstår) och att företagskulturerna i Seastar och Dometic påminner om varandra.

"Sist men inte minst gillar vi ledningen", sade han och nämnde att de har samma slags kulturella arv som Dometic, med vana vid "måste ha"-produkter som måste fungera, hög innovationsgrad och god förståelse för både båtbyggare och -användare.

Några omedelbara omstruktureringar eller avyttringar planeras inte: den tidigare ägaren sedan tre år, riskkapitalbolaget American Securities, har gjort detta "kontinuerligt och på ett ganska smart sätt".

Vad gäller korsförsäljning tror Roger Johansson att det främst kommer att handla om att sälja Dometicprodukter i Seastars försäljningsnätverk och inte tvärtom.

Dometicaktien steg initialt med 9 procent, men efter ett par timmars handel hade marknaden besinnat sig något och uppgången var då 6,5 procent. Bland kommentarerna syntes Morgan Stanleys (rekommendation: undervikt) påpekande att skuldsättningen höjs från drygt 1 till mer än 3 (nettoskuld/ebitda), vilket enligt banken är betydande för ett bolag av Dometics storlek och med mycket cykliska slutmarknader i det här skedet av konjunkturcykeln.

Dessutom kontrasterar förvärvets storlek med Dometics tidigare kommentarer om att strategin främst är inriktad på att tilläggsförvärva, menar Morgan Stanley.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Dometic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -