AF
SYSSELSÄTTNINGSÖKNING DÄMPAS AV ARBETSKRAFTSBRIST (Direkt)

2017-10-16 14:41

STOCKHOLM (Direkt) Arbetsmarknaden har utvecklats starkare än vad Arbetsförmedlingen räknade med i sin senaste prognos i juni, varför utvecklingen i år kommer att få revideras upp. Under 2018 kommer dock den starka sysselsättningsökningen att bromsa in på grund av stor brist på arbetskraft.

Det säger Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Utvecklingen 2017 är starkare än vi trodde, enligt faktiska utfall. Både sysselsättningen och arbetskraftsutbudet har ökat mer än vi räknat med", säger han.

Han tillägger att under 2018 väntar sig Arbetsförmedlingen att den stigande bristen på arbetskraft kommer att dämpa sysselsättningsökningen, framför allt i offentlig sektor.

"Bristen i offentlig sektor är på extrema nivåer och det håller tillbaka jobbtillväxten. Under 2018 kommer det successivt att bli allt mer grus i maskineriet", säger han.

Redan nu syns arbetskraftsbristen i att offentliga arbetsgivare exempelvis inte rekryterar lärare eller sjuksköterskor, som är mycket svåra att få tag på, utan i stället anställer personer som ska avlasta dem, som lärarassistenter.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -