RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN FORTSÄTTER TAPPA, SMÅ RÄNTERÖRELSER (Direkt)

2017-08-21 16:23

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk svagt på måndagen, medan kronan stärktes mot främst dollarn.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,40 procent, från samma tid i fredags, medan den svenska motsvarigheten sjönk 2 punkter till 0,81 procent.

Kronan stärktes marginellt till 9:52 mot euron och med drygt 4 öre till 8:07 mot dollarn.

Den tyska centralbanken, Bundesbank, skrev i sin månadsrapport att den tyska ekonomins starka momentum ser ut att fortsätta under det tredje kvartalet och industriproduktionen väntas fortsätta spela en viktig roll, med stöd av betydande uppgångar i exporten.

Efter en mycket stark tillväxtperiod för byggindustrin den senaste tiden noterar Bundesbank dock att den senaste orderutvecklingen pekar mot svagare impulser framöver. Arbetsmarknaden väntas däremot fortsätta att stödja privatkonsumtionen.

Det tyska finansdepartementet är också positiva i sina bedömningar och skrev i sin månadsrapport de ekonomiska indikatorerna i Tyskland indikerar en fortsatt expansion, även om utsläppsskandalen runt fordonsföretagen innebär en ny risk för ekonomin, tillsammans med brexit och den amerikanska handelspolicyn.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 1 punkt till 2,18 procent, från svensk stängning i fredags.

Marknaderna var fortsatt skeptiska till att chefsstrateg Steve Bannons sorti från Trump-administrationen skulle kunna öppna för ett mindre konfrontativt läge.

Investerare var också i viss mån nervösa för ökade spänningar mellan Nord- och Sydkorea, då amerikanska och sydkoreanska trupper inleder en årliga gemensam militärövning på måndagen.

Sydkoreas president Moon Jae-in varnade Nordkorea för att provocera under den militärövning som inleddes på måndagen och sade att övningen "inte alls syftar till att öka de militära spänningarna på den koreanska halvön", enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden stärktes euron efter en försvagning mot dollarn under natten och handlades på måndagseftermiddagen handlades euron strax under 1:18 mot dollarn (1:1745).

Mot yenen var dollarn stabil kring 108:77.

Data från CFTC visar att förväntningarna om en svagare dollar ligger på den högsta nivån på fyra år.

Men bland annat Wells Fargo tror att den amerikanska valutan snart kommer att stärkas.

Dollarförsvagningen under 2017 har eldats på av glanslös data och sjunkande förtroende för Trump-administrationens förmåga att få igenom en tillväxtfrämjande politik.

Men enligt Sameer Samana på Wells Fargo har den negativa synen på dollarn gått för långt.

"Det finns helt ingen kvar som kan bli 'bearish'. Dollarn har vänt", sade han till Bloomberg News och tillade att han räknar med att dollarindex kommer att stiga 4-6 procent till årsskiftet i samband med att Federal Reserve inleder processen med att minska sin balansräkning och höjer styrräntan en gång till i år. På längre sikt är han neutral beträffande dollarn.

BK Asset Management tror dock inte på någon comeback för dollarn om inte tonen från Washington blir avgjort mer disciplinerad, och noterade i ett kundbrev att alla positiva ekonomiska nyheter från USA har motverkats av politiska dumheter från Trump-administrationen.

Wall Street Journal skrev på måndagen att den svaga dollarn kan visa sig vara just vad den tröga amerikanska ekonomin behöver.

WSJ:s dollarindex har sjunkit stadigt sedan i januari, efter att ha nått 15-årshögsta. Sedan början av året är index ned 8 procent, inklusive ett fall på 2 procent den senaste månaden. Nedgången har varit speciellt uttalad mot euron, -11 procent, och den mexikanska peson, - 14 procent.

På torsdag inleds Kansas City Feds årliga centralbankskonferens i Jackson Hole, i år med temat "Fostering a global economy". Bland annat ska Fed-chefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi ha anföranden på fredagen.

Fed-kommentarer i förra veckan tog inte bara upp frågan om den låga inflationen utan även att låga räntor, fortsatt uppgång på aktiemarknaderna och dollarns försvagning ger förhållanden som i sig kan tala för att gå vidare med räntehöjningar.

Flera bedömare noterar samtidigt att såväl Yellen som Draghi kan väntas hålla sig till tidigare manuskript, och tonar ned möjligheten av nya vägledande policysignaler.

Det skulle därmed ge en viss andhämtning efter en turbulent politisk tid som påverkat marknaderna.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -