RÄNTOR/VALUTOR
KRONLYFT EFTER STARK BNP-SIFFRA (Direkt)

2017-07-28 16:26

STOCKHOLM (Direkt) Kronan stärktes på fredagen efter statistik som visade att svensk ekonomi växte oväntat mycket under andra kvartalet.

Svensk BNP steg 1,7 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med andra kvartalet 2016 steg BNP 4,0 procent.

Väntat enligt SME Direkt var 1,0 jämfört med föregående kvartal och 3,0 jämfört med andra kvartalet föregående år.

Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank i Sverige, sade till Nyhetsbyrån Direkt att uppgången drevs av ökad hushållskonsumtion och investeringar i bostäder, vilket visar hur svensk ekonomi ny lyfts av låga räntor.

"Det är jättestarka siffror, men det drivs av hushållens konsumtion och investeringar, framför allt relaterade till bostadsmarknaden. Det är alltså räntekänsliga komponenter som driver. Mitt i all eufori kan man därför höja ett varningens finger och fråga sig hur det skulle se ut om räntorna låg någon procentenhet högre. Då skulle vi kunna få en helt annan utveckling", sade han.

Samtidigt var han förvånad över att det inte blev något positivt bidrag från utrikeshandeln.

"Jag hade trott på starkare siffror med tanke på att vi har sett bättre aktivitet där", sade Michael Grahn.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i en kommentar att den svenska ekonomin fortsatt levererar starkt med en tillväxt över potential drivet främst av inhemska sektorer.

"Riksbanken kommer självklart att välkomna den starka tillväxten, men penningpolitiken är fortfarande beroende av inflationsutfallen och ECB", skrev han.

Samtidigt som BNP publicerades också försäljningen för den svenska detaljhandeln under juni, som var oväntat stark. Försäljningsvolymen ökade totalt med 3,5 procent i juni jämfört med samma månad 2016. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 3,0 procent.

Kronan stärktes under fredagen 9 öre mot euron och 8 öre mot dollarn till 9:54 respektive 8:13.

Räntan på den svenska tioåringen steg 6 punkter till 0,71 procent.

Tysk preliminär inflation kom in starkare än väntat. Konsumentpriserna steg 0,4 procent jämfört med föregående månad jämfört med väntade 0,2 procent. Inflationstakten var 1,7 procent mot förväntningar om 1,5 procent.

Kärninflationen steg till 1,7 procent i juli, från 1,6 procent månaden före.

Commerzbank skrev i en kommentar att det har synts visst tryck på uppsidan för kärninflationen under flera månader men att rörelsen är signifikant då kärninflationen bara rört sig över 1,5 procent under en månad mellan maj 2014 och mars 2017.

Banken pekar samtidigt på att det inte nödvändigtvis är en positiv signal för ECB eller tyder på en snabbare exit från den nuvarande policyn.

"Till skillnad från Tyskland är det osannolikt att euroområdet som helhet kommer se någon ihållig uppbyggnad av underliggande inflationstryck", skrev Commerzbank som pekar på att ihålligt hög arbetslöshet och lediga resurser i många euroländer ser till att löner endast stiger i måttlig takt.

Euron steg under dagen till 1:1740 mot dollarn. Räntan på den tyska tioåringen steg 2 punkter till 0,56 procent.

USA:s BNP ökade med 2,6 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet, enligt den första beräkningen från amerikanska handelsdepartementet. Analytikerna väntade sig att BNP skulle ha ökat med 2,7 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Arbetskraftskostnaderna i USA steg 0,5 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. De senaste tolv månaderna steg de med 2,4 procent.

Analytiker hade räknat med en uppgång på 0,6 procent under kvartalet, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"Jag tror marknaden fokuserar på arbetskraftskostnaderna. Du får fortsatt bekräftelse på att det inte finns någon betydelsefull ökning i lönerna, vilket sannolikt inte är positivt för inflationsutsikterna", sade Subadra Rajappa, chef för amerikansk räntestrategi vid Société Générale i New York till Reuters.

Wells Fargo skrev i en kommentar till utfallet att fredagens siffra tyder på att lönekostnadstrycket är fortsatt matt trots en allt stramare arbetsmarknad.

"Uppåttryck bör byggas, men frågan om när kvarstår", skrev banken.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 2,30 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -