RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SVAGT NED, POSITIVA EMU-DATA (Direkt)

2017-05-23 16:39

STOCKHOLM (Direkt) Räntorna var överlag något ned på tisdagen, medan dollarn återhämtat sig lite. Börserna var upp och oljan sidledes inför Opec-mötet senare i veckan.

Tyska räntor var 1 punkt upp medan franska och italienska sjunkit något mer.

Grekland och dess långivare kunde inte enas om skuldlättnader på måndagen, men de är mycket nära och siktar på en uppgörelse vid nästa eurogruppsmöte den 15 juni. De är också nära att avsluta den andra översynen av räddningsprogrammet, vilket öppnar för att godkänna nästa delutbetalning av nödlån.

Det är oklart om euroländerna ställer som villkor att IMF deltar fullt ut i räddningsprogrammet för att de själva ska besluta om utbetalningen. Poul Thomsen på IMF:s europeiska del sade att de fortfarande vill se mer detaljer om vad som är tänkt att komma efter att det nuvarande programmet är avslutat.

Grekiska räntor steg betydligt på måndagen.

"Givet det sätt som förhandlingarna har utvecklats tidigare så bör inte ännu en försening komma som en överraskning, men denna gång var förhoppningarna (om ett avtal) höga på grund av de åtgärder som Grekland vidtagit", sade

Benjamin Schröder på ING till Reuters.

Euron stärktes till 1:1268 som högst mot dollarn, för att sedan tappa under eftermiddagen. Mot yenen stärktes dollarn något till 111:20. Trenden de senaste två veckorna har annars varit en successivt svagare dollar.

"Medan minskade politiska risker i Frankrike och utsikterna för ett policyskifte från ECB har hjälpt euron, så är den viktigaste stöttande faktorn (för euron) fortsatt den svagare dollarn i spåren av 'Russiagate'", sade Junichi Ishikawa på IG Securities till Reuters.

USA:s president Donald Trump lägger fram sin budget för nästa år och flera amerikanska medier rapporterade om förslag på utgiftsnedskärningar på 3.600 miljarder dollar över tio år. Flera delar ses som kontroversiella, inte bara hos demokraterna i kongressen.

USA-räntorna visade små nettoförändringar med den tioåriga statsobligationen på 2,24 procent.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade att han fortfarande ser tre räntehöjningar under 2017, inklusive höjningen i mars, som "ett rimligt grundscenario för den kortsiktiga banan för federal funds räntan".

Neel Kashkari, som röstade mot en höjning i mars, sade att även om ekonomin närmar sig full sysselsättning så går inflationen i fel riktning, vilket är oroande, och han vill se mer data innan han bestämmer sig om en eventuell höjning i juni.

Markits kombinerade PMI för USA visade en uppgång till 53,9 från 53,2, med bättre fart i tjänstesektorn men lite dämpat för industrin. Anställningsplanerna var fortsatt optimistiska och prisindex steg.

Richmond Feds index sjönk mer än väntat, och tidigare har även Empire (New York) sjunkit medan Philadelphia Fed steg i maj.

Försäljningen nya hem sjönk 11,4 procent i april, efter en uppgång om 5,8 procent månaden före.

Från Europa kommer fortsatt positiva konjunktursignaler.

Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex var oförändrat på 56,8 i maj, den högsta nivån sedan april 2011. Industrin steg något medan tjänstesektorn backade lite. Såväl det franska som tyska kombinerade PMI steg.

Tyska IFO-index över näringslivsklimatet steg samtidigt till rekordhöga 114,6 i maj, jämfört med 113,0 föregående månad. Såväl nuläges- som framåtblickande index steg.

IFO konstaterade att varken brexit eller Trumps policy har haft några konkreta effekter på ekonomin, samtidigt som valet av Emmanuel Macron i Frankrike var en positiv signal.

"Dessa positiva nyheter har gett medvind. Det är en signal att EU inte är under akut tryck, som den var för ett år sedan", sade Klaus Wohlrabe på IFO enligt Reuters.

Capital Economics noterade att såväl PMI som IFO visar att den europeiska ekonomin fått ökat momentum andra kvartalet.

För EMU kan det ge en tillväxt på 0,7 procent andra kvartalet och för tysk del skulle årstakten kunna dras upp till cirka 4 procent, från 1,7 procent första kvartalet. Det innebär att deras egen helårsprognos på 2,5 procent kan vara för pessimistisk.

"Detta kan komma att öka kraven på policynormalisering från Tyskland, men med den underliggande inflationen fortsatt svag i euroområdet som helhet, så tror vi att ECB kommer att fortsätta att köpa tillgångar året ut som tidigare planerat", skrev Capital Economics.

Pundet visade små förändringar efter terrordådet i Manchester, där 22 personer omkommit. Premiärminister Theresa May meddelade att kampanjen inför nästa månads parlamentsval kommer avbrytas tills vidare.

Svenska räntor steg svagt medan kronan stärktes 1 öre till 8:69 mot dollarn och 4 öre till 9:75 mot euron.

Den säsongsrensade arbetslösheten steg till 6,7 procent i april från 6,4 procent i mars, över väntade 6,6 procent. Antalet sysselsatta steg med 93.000 personer jämfört med samma månad 2016, samtidigt som arbetskraften ökade med 98.000 under samma period.

Nordea konstaterade att sysselsättningen fortsätter öka i god takt, och även om det kan finnas en del mätproblem i samband med många nyanlända så råder det ingen tvekan om att arbetsmarknaden är stram. Riksbanken fokuserar däremot på inflationen, där löneavtalen inte gett något "stöd".

"Det som Riksbanken kan hoppas på är att löneglidningen tilltar. Vi bedömer att de totala löneökningarna inte kommer att vara tillräckligt för att inflationen ska stabiliseras på målet, vilket understryker att en räntehöjning är avlägsen", skrev Nordea i en kommentar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -