AUTOLIV
PASSIV SÄKERHET FORTSATT STARKT - VD (Direkt)

2017-04-28 13:43

STOCKHOLM (Direkt) Bilsäkerhetsförtaget Autolivs orderingång på så kallade passiva säkerhetsprodukter som säkerhetsbälten och krockkuddar har fortsatt på en hög nivå under början av året. De två senaste åren tog bolaget hem ungefär hälften av det tillgängliga ordervärdet.

"Vi har en fortsatt bra orderingång, den har varit stark", säger vd Jan Carlson till Nyhetsbyrån Direkt, utan att utlova några siffror förrän eventuellt till höstens kapitalmarknadsdag.

För de aktiva systemen, till exempel radar och nattseende, uppgick den organiska tillväxten till jämfört med tidigare siffror blygsamma 3,4 procent - vilket dock var högre än det fjärde kvartalets -2,1 procent. Någon större återhämtning i närtid vill Jan Carlson dock inte utlova.

"Vi drabbas av effekter från utfasningar av vår GPS-modul och av en tidigare generation av bromskontrollutrustning. Det kommer att påverka hela 2017. Det viktiga är att våra kärnprodukter, vision och radar, ökade med omkring 15 procent", säger han.

Bolaget har tidigare meddelat att det levererar aktiv säkerhetsutrustning till nya Mercedes S-klass.

"Det är en prestigeorder. Varje bil kan ha ett säkerhetsvärde om upp till 1.600 dollar, med ett genomsnitt på 600 dollar", säger Jan Carlson.

Geografiskt visade det gångna kvartalet en god organisk försäljningstillväxt om 6,8 procent i Japan.

"Vi klarade oss bra hos japanska biltillverkare i alla regioner", konstaterar vd:n.

På den viktiga kinesiska marknaden ökade försäljningen organiskt med mer försiktiga 2,7 procent.

"De stora lagren har minskat något, men är fortfarande på den höga sidan. Under kvartalet som gått underpresterade vi med 9 procent hos lokala tillverkare, men det slår mycket mellan kvartalen", säger Jan Carlson.

Autolivs tidigare uppskattning att bolaget kommer att leverera 30 miljoner gasgeneratorer i spåren av konkurrenten Takatas produktproblem under 2015-2018, med vissa leveranser möjliga även 2019, ligger kvar.

Det samma gäller uppskattningen av kostnaderna för satsningar på forskning och utveckling, som bedömts ligga i den övre delen av spannet 6,5-7 procent av försäljningen.

"Just det här kvartalet hamnade vi på 7,4 procent, men vi räknar med att det ska jämna ut sig och att vi ska landa på 7 procent för helåret", säger Jan Carlson.

Bilsäkerhetsmarknaden genomgår för närvarande stora förändringar, med företagsförvärv och hård konkurrens inför lanseringar av alltmer självkörande bilar. Autoliv har bland annat nyligen startat ett samriskbolag med Volvo för att utveckla mjukvara till självkörande bilar och förarassistanssystem.

"Det är viktigt för oss att vi är med och är väl positionerade när det formas nya allianser", konstaterar Autolivchefen.

Vad betyder Intels köp av israeliska Mobileye för Autoliv?

"Jag tror inte att det betyder särskilt mycket för oss när vi säljer produkter. Vård produktutbud är så starkt."

Autoliv levererade på fredagen ett kvartalsresultat strax över marknadens snittförväntningar och upprepade i allt väsentligt sina prognoser för helåret.

Autolivs depåbevis handlades vid 13.30-tiden på fredagen till 922 kronor, en nedgång med 1,7 procent för dagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -