POLITIK
SÄNK TAKET FÖR RÄNTEAVDRAGET - ATTEFALL (Direkt)

2015-08-27 05:35

STOCKHOLM (Direkt) EU-kommissionen visade i går att Sverige är mest generöst med skattefördelar till bostadsägande av alla EU-länder. En konkret åtgärd som snarast skulle kunna vidtas är att sänka taket för fullt ränteavdrag,

Det skriver den tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) i en debattartikel i Dagens Industri.

Ränteavdragen för bostadslån har blivit en stor politisk fråga i takt med att bostadspriserna stiger och hushållens skuldsättning ökar. När Vänsterpartiet nu kräver att ränteavdragen ska slopas flyttar frågan rakt in i regeringens budgetförhandlingar. Och vid en snabb blick ser argumenten för att slopa ränteavdragen klockrena ut.

Eftersom skuldsättningen är högst i våra storstäder är det rimligt att rikta in sig på detta. En konkret åtgärd som snarast skulle kunna vidtas är att sänka taket för fullt ränteavdrag.

I dag får man 30 procent avdrag på skatten för räntekostnader upp till 100.000 kronor. Därefter bara 21 procent.

Detta tak konstruerades i en tid med betydligt högre räntor. Ett hushåll med två låntagare kan låna cirka 8 miljoner kronor med fullt ränteavdrag. En sänkning av taket till 75.000 kronor skulle innebära att paret i mitt exempel fick 5.000 kronor i ökade bostadskostnader per år. Och de med en belåning på 2-3 miljoner kronor per person berörs inte, skriver han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -