LUCARA DIAMOND
PROGNOS 2014 NÅGOT KONSERVATIV - VD (Direkt)

2014-01-13 16:12

STOCKHOLM (Direkt) Gruvbolaget Lucara Diamonds försäljningsprognos om 150-160 miljoner dollar för 2014 kan kanske betraktas som något konservativ, men bör jämföras med prognosen inför 2013, som löd på 90 miljoner dollar.

Bolaget forsätter att utvinna högkvalitativa rådiamanter och kommer förmodligen att hålla årets första specialförsäljning i början av det andra kvartalet. Någon utdelning ska aktieägarna dock inte vänta i närtid.

Det säger bolagets vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är inte möjligt att prognostisera exakt hur många stora stenar av hög kvalitet vi kommer att hitta. Vi vet att de finns därute, men vi kan inte garantera hur många som kommer att utvinnas och säljas under 2014. Då är vi hellre lite konservativa i våra uppskattningar", säger han.

Lucara sålde under 2013 cirka 439.000 carat rådiamanter för över 180 miljoner dollar. Det kan jämföras med prognosen för 2014, som alltså lyder på 150-160 miljoner dollar och en volym om 400.000-420.000 carat.

Den till synes något blygsamma volymprognosen förklaras av att de investeringar som planeras för Karowegruvan i Botswana kommer att leda till ett produktionsstopp.

"Vi har inte alla detaljer klara än, men det mesta talar för ett stopp på omkring en månad", säger William Lamb och betonar att investeringarna kommer att väsentligt öka bolagets förutsättningar att utvinna stora diamanter i framtiden.

Kostnaden för den uppgraderade anläggningen, 45-50 miljoner dollar, är högre än tidigare preliminära uppskattningar.

"Vi har tittat på de risker som finns i projektet och valt en mycket avancerad, lite dyrare utrustning. Elektricitet är ofta en trång sektor i södra Afrika och vi vill hålla nere energiförbrukningen", säger Lucarachefen.

De 45-50 miljoner som nu budgeteras inkluderar en viss säkerhetsmarginal och tar höjd för eventuella prishöjningar, säger han vidare.

Arbetet med den nya utrustningen har redan börjat, men än det för tidigt att säga när under det fjärde kvartalet som allt ska vara på plats.

För 2014 prognostiseras även en ökning av de operativa kostnaderna, från omkring 23 dollar per ton malm till 31-33 dollar. Ökningen hänger samman med behovet av att bryta malm med lågt eller inget diamantinnehåll, för att komma åt mer bördiga områden, enligt Lucarachefen.

I måndagens pressmeddelande upprepar Lucara också att bolaget planerar två försäljningar av stora och ovanliga diamanter under året. Några datum är dock ännu inte spikade.

"Vi fortsätter att hitta stora stenar, men vi vill vara säkra på att ha en tillräckligt fin samling innan vi bestämmer oss. Sannolikt kommer den första specialauktionen att hållas i början av det andra kvartalet", säger William Lamb.

Kan det bli tre specialförsäljningar, liksom under fjolåret?

"Det är en möjlighet, men det beror naturligtvis på vad vi hittar. En annan möjlighet är att de två planerade försäljningarna blir lite större än under 2013", säger Lucaras vd.

Årets första ordinarie försäljning kommer att äga rum den 6 februari, då omkring 55.000 carat bjuds ut.

I marknaden har det spekulerats om att Lucara ska ge en utdelning för det första kvartalet 2014, men den idén avfärdar vd:n.

"Vi har ett investeringsprogram som finansieras av den kassa vi hade vid årsskiftet. Därmed blir det ingen utdelning i det korta perspektivet", säger han.

Lucaras aktie var ned drygt 5 procent vid 16-tiden på måndagen.


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -