ETRION
FÖRSENING CHILEPROJEKT PÅVERKAR INTE PROGNOS 2015 - VD (Direkt)

2014-01-07 14:34

STOCKHOLM (Direkt) Att solenergibolaget Etrion tvingas skjuta upp Aguas Blancas-projektet i Chile med ett år har specifika orsaker relaterade till marknaden för jod. Några liknande problem för bolagets övriga projekt väntas därför inte och bolagets prognos om ett positivt kassaflöde 2015 gäller än.

Det säger Etrions vd Marco Northland till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jodpriserna föll kraftigt under 2013 och Scirocco, som äger Aguas Blancasgruvan, valde att tillfälligt dra ned produktionen och skjuta upp expansionen vid en av sina anläggningar. Det är därför projektet försenas", säger han, två månader efter att Etrion meddelat att bygget skulle påbörjas inom 90 dagar.

Enligt Scirocco har flera ledande producenter i Chile nu för avsikt att minska utbudet av jod i syfte att återställa marknadsbalansen, varför högre priser väntas mot slutet av 2014. Då ska också expansionen genomföras, har gruvbolaget sagt.

De finansiella effekterna för Etrion är inte stora, menar bolagets vd. Aguas Blancas-projektet har en kapacitet om 8,8 megawatt, att jämföra med bolagets totala kapacitet på i dagsläget 60 megawatt.

"Att projektet försenas har ingen betydande effekt vad det gäller kassaflödesgenereringen för 2015. Vi är fortfarande optimistiska om att kunna generera ett positivt kassaflöde och ha möjlighet att ge en utdelning för 2015", säger han.

Det kapital som bolaget hade tänkt att investera i Aguas Blancas kommer i stället att allokeras till de kommande projekten i Japan och några negativa följdeffekter på andra chilenska projekt väntar Marco Northland inte.

"Vi räknar med att få alla tillstånd för 72- megawattsprojektet Aguas Blancas 2 mot slutet av 2014. Eventuellt slår vi då samman de två projekten, för att nå stordriftsfördelar", säger han.

Inte heller 70-megawattsprojektet Salvador är i fara.

"Jag ser inga förseningar där, byggandet är redan i gång", fortsätter Marco Northland.

Risken för att en försvagning av basmetallpriserna skulle kunna leda till att gruvprojekt i Chile avbryts och att Etrion därmed förlorar kunder bedömer Etrionchefen som liten.

"Den chilenska marknaden har varit svag sedan slutet av 2012, det är inget nytt. Globalt ser USA nu starkare ut och även i Europa märks positiva konjunktursignaler. Som det ser ut nu räknar vi inte med någon ytterligare negativ påverkan på gruvsektorn i Chile", säger han.

Etrion nådde under 2013 sitt produktionsmål om 100 miljoner kilowattimmar, säger vd:n vidare, även om de exakta siffrorna väntas först i en produktionsrapport inom ett par veckor.

Blir prognosen för 2014 högre?

"Det finns en möjlighet att vi kan höja målet för 2014. Vi jobbar hårt med Salvadorprojektet och om vi kan inleda produktion någon gång i oktober så kommer det att ha en tydlig effekt på totalproduktionen", säger Etrions vd.


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -