På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sök på Placera

Sandvik går på offensiven

Aktieanalys: Med stålverksamheten på väg ut går kvarvarande Sandvik på offensiven med ökade tillväxtambitioner och en högre marginalnivå. Aktien är fortsatt intressant och värderingsgapet mot konkurrenterna bör krympa.

Publicerad: 2022-05-18 12:47 av Martin Blomgren

Lockande ingångsläge i Munters

Aktieanalys: Fukt- och kylspecialisten Munters trampar på gasen inom segmentet datacenters och den här gången är förutsättningarna bättre än när det senast begav sig. Aktien är som omväxling inte särskilt högt värderad.

Publicerad: 2022-05-17 10:27 av Martin Blomgren

Industrin rustad för tuffare tider

Börs: Rädsla för att vi går mot en recession pressar de cykliska bolagen på börsen, trots starka rapporter. Hur rustade är egentligen industrijättarna för en hårdlandning?

Publicerad: 2022-05-16 09:28 av Martin Blomgren

Dags för ett nytt björnrally?

Redaktionspodden: I veckans redaktionspodd dyker vi ned i årets förlorarlista, surar över dyra fabriker, synar dejtingmarknaden och frågar oss om ett nytt björnrally står för dörren. Med Karl Lans, Martin Blomgren och Ludvig Löngårdh.

Publicerad: 2022-05-13 11:22 av Placera.

Insiders i köptagen efter rapporterna

Börs: Börsnedgången har lockat fram fyndköparna bland bolagens insiders. Placera går igenom de största insynsköpen efter rapporterna och vilka vd:ar som har ställt sig på köpsidan.

Publicerad: 2022-05-11 13:59 av Martin Blomgren

Blecher: Värre innan det blir bättre

Placerapodden: Simon Blecher på Carnegie Fonder gästar Placerapodden och berättar om några av sina favoritcase just nu, varför han gillar avknoppningar, hur han själv agerar när börsen faller och varför det kan bli värre på börsen innan det blir bättre igen.

Publicerad: 2022-05-10 14:24 av Martin Blomgren

Vinnare och förlorare på deglobaliseringen

Börs: Globaliseringen är på tillbakagång och Ukrainakriget förstärker trenden. Bland de svenska verkstadsjättarna finns både vinnare och förlorare på utvecklingen, enligt en stor sektorgenomgång från DNB.

Publicerad: 2022-05-09 12:43 av Martin Blomgren

Våga omfamna börsens volatilitet

Placerapodden: I veckans redaktionspodd går vi igenom Feds vägval, höga huspriser och låga värderingar, e-handelskollapsen och varför man bör omfamna volatiliteten på börsen. Med Martin Blomgren, Pekka Kääntä, Pär Ståhl, Ludvig Löngårdh och Karl Lans.

Publicerad: 2022-05-06 12:52 av Placera.

Efterfrågan nästa orosmoln för Nobia

Aktieanalys: Kökstillverkaren Nobias första kvartal blev en ny besvikelse. Hoppet om en vändning i den brittiska verksamhet riskerar nu att överskuggas av oron för att konsumenterna ska dra i bromsen.

Publicerad: 2022-05-05 13:44 av Martin Blomgren

Roos: Råvarubolag kan vara nästa bubbla

Placerapodden: Börsen befinner sig i den sämsta av världar och råvarusektorn kan vara nästa bubbla att spricka. Samtidigt finns det fler intressanta investeringscase än på länge, både långa och korta, säger Stefan Roos på Origo Fonder när han gästar Placerapoddens Martin Blomgren.

Publicerad: 2022-05-04 14:24 av Placera.

Gör rätt aktieval i läskhyllan

Börs: Pepsi och Coca-Cola dominerar läskmarknaden och deras starka positioner uppskattas när övriga börsen skakar. Men lockar aktierna fortfarande, och i så fall vilken?

Publicerad: 2022-05-03 13:32 av Martin Blomgren

Placeras tolv köpvärda aktier i maj

Köpvärda aktier: Trots starka rapporter präglas börshumöret av nervositet kring konjunkturen och kraften i de stigande räntorna. Inför maj dyker ett par nya bolag upp på Placeras aktielista, medan andra får lämna.

Publicerad: 2022-05-02 10:58 av Martin Blomgren

Teknikfrossa och börsgodis

Placerapodden: Börsen har varit sur i april men det finns alltid godbitar att hitta. I veckans redaktionspodd letar Pär Ståhl och Martin Blomgren placeringar som står emot när det blåser, synar Twitters inverkan på Tesla och den pågående rapportperioden.

Publicerad: 2022-04-29 12:24 av Placera.

Tuffa reaktioner på bra rapporter

Rapportperioden: Godkända resultat, solid försäljning och suverän orderingång, men osäkra utsikter. Det är en kombination som har belönats med försiktiga kursreaktioner på börsen, visar Placeras genomgång.

Publicerad: 2022-04-29 07:32 av Martin Blomgren

Plocka upp Cloetta i svackan

Aktieanalys: En tilltagande kostnadsinflation la sordin på stämningen när Cloetta rapporterade. Vi är inte överdrivet oroade utan ser ett intressant köptillfälle i ett ocykliskt bolag med försiktig värdering.

Publicerad: 2022-04-26 14:32 av Martin Blomgren

Upplåsta aktieposter kan sätta press

Börs: Börsnoteringarna stod som spön i backen under 2021 och många inlåsningar av stora aktieposter löper nu successivt ut. Placera listar några aktuella exempel där säljtrycket riskerar att öka den närmaste tiden.

Publicerad: 2022-04-25 14:39 av Martin Blomgren

Gott gry i verkstadsbolagen

Rapportperioden: Osäkerheten har sällan varit större än inför den pågående rapportperioden. Efter en intensiv rapportvecka med många tillverkningsbolag på agendan är det övervikt för de positiva beskeden.

Publicerad: 2022-04-22 15:33 av Martin Blomgren

Rapportvinnare och ränteoro

Placerapodden: I veckans redaktionspodd diskuterar Martin Blomgren, Pekka Kääntä, Ludvig Löngårdh och Pär Ståhl kommande räntehöjningar från Fed och Riksbanken, rapportvinnare och kurskollapsen i Netflix.

Publicerad: 2022-04-22 12:45 av Placera.

Färdigfestat i fullvärderad livsmedelskung

Aktieanalys: Livsmedelshandlaren Axfood fortsätter att vara klassens ljus och har startat 2022 starkt. Bolagets framgångar och defensiva egenskaper har med rätta belönats på börsen, men nu får det räcka.

Publicerad: 2022-04-21 12:33 av Martin Blomgren

Lugnande signaler från Sandvik

Rapportperioden: Verkstadsjätten Sandvik har brottats med ett stängt Ryssland och fortsatt stökiga leveranskedjor under första kvartalet, men ljuspunkterna överväger i bolagets rapport. Att efterfrågan på bolagets verktyg har ångat på in i april är goda nyheter på en nervös börs.

Publicerad: 2022-04-20 15:20 av Martin Blomgren

Fallgropar och favoriter inför rapporterna

Placerapodden: Fallgropar i den kommande rapportperioden, varför Sandvik slår SKF, Nordens aktiedrottning och hur fondförvaltare agerar under rapportdagarna. I detta avsnitt av Placerapodden gästas Martin Blomgren av förvaltarna Lotta Faxén och Peter Lagerlöf från Lannebo Fonder.

Publicerad: 2022-04-19 13:18 av Placera.

Båtar, lyx, spelbolag och herrelösa aktier

Placerapodden: Båtar, vin, lyx och spel. I veckans redaktionspodd utforskas det ljuva livet - med Martin Blomgren, Börsveckans Lars Frick, Ludvig Löngårdh, Pär Ståhl och Karl Lans.

Publicerad: 2022-04-14 10:22 av Placera.

Herrelösa bolagen slår börsen

Börs: Omkring en tiondel av bolagen på Stockholmsbörsen står utan en enskild storägare. Placera har listat börsens ”herrelösa bolag” – en grupp som har slagit börsen på fingrarna i år.

Publicerad: 2022-04-13 09:00 av Martin Blomgren

Bankerna kickar igång USA-rapporter

Börs: Den amerikanska rapportperioden står för dörren med flera storbanker på veckans agenda. Trots en orolig omvärld är analytikerna förhållandevis optimistiska kring den samlade vinsttillväxten och köpråden är rekordmånga.

Publicerad: 2022-04-11 10:08 av Martin Blomgren

Bankerna kickar igång USA-rapporter

Börs: Den amerikanska rapportperioden står för dörren med flera storbanker på veckans agenda. Trots en orolig omvärld är analytikerna förhållandevis optimistiska kring den samlade vinsttillväxten och köpråden är rekordmånga.

Publicerad: 2022-04-11 10:08 av Martin Blomgren

Fondvinnare, streaming och räntehökar

Placerapodden: I veckans redaktionspodd går Disney och Viaplay upp i ringen, vi skådar amerikanska räntefåglar, synar årets fondvinnare och går igenom våra egna affärer. Med Pekka Kääntä, Martin Blomgren, Pär Ståhl och Ludvig Löngårdh.

Publicerad: 2022-04-08 13:07 av Placera.

Viaplay kör så det ryker

Aktieanalys: En rivstart i Nederländerna ger understöd till Nents ambitiösa långsiktiga mål. Trots att konsumenterna går en svettig tid till mötes ser vi goda odds för att mediebolaget, under namnbyte till Viaplay, ska lyckas med sina internationella planer.

Publicerad: 2022-04-07 13:38 av Martin Blomgren

Blankarna gräver guld i Norden

Börs: Ett svagt första kvartal på börsen har spelat blankningsfirmorna i händerna. De allra flesta ligger nu rejält på plus i sina positioner i Nordens mest blankade aktier.

Publicerad: 2022-04-05 14:53 av Martin Blomgren

Vinstprognoserna trimmas efter kriget

Börs: Den ökade osäkerheten efter krigsutbrottet i Ukraina i slutet av februari börjar nu leta sig in i analytikernas vinstprognoser för 2022. Det visar Placeras genomgång av storbolagen.

Publicerad: 2022-04-04 14:07 av Martin Blomgren

Så agerar vi i björnrallyt

Placerapodden: I veckans redaktionspodd dissekerar vi inverterade räntekurvor, deppiga konsumenter, månadens aktieval och hur vi själva agerar i börsåterhämtningen. Med Pekka Kääntä, Karl Lans, Pär Ståhl, Ludvig Löngårdh och Martin Blomgren.

Publicerad: 2022-04-01 13:37 av Placera.

Visa fler resultat