Börsen på plus, Embracer vinnare

Börsen Stockholmsbörsen steg i måndagens öppningshandel i likhet med de ledande Europabörserna. Embracers uppdelning i tre separata, börsnoterade bolag mottogs positivt av marknaden.

Vid 9.40-tiden hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.517 och aktier för 2,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna handlades upp med 0,5-1,2 procent.

Gamingbolaget Embracer rusade närmare 16 procent på beskedet om koncernens uppdelning i Asmodee Group, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends.

"De tre enheterna kommer att vara separata, börsnoterade bolag för att bättre möjliggöra för varje enhet att fokusera på sina respektive kärnstrategier och erbjuda mer differentierade och tydliga equity stories för befintliga och nya aktieägare", enligt Embracer.

Inom OMXS30 återfanns fastighetsbolaget SBB och molnkommunikationsbolaget Sinch bland vinnarna, med uppgångar om närmare 3 procent vardera.

Uppgången var dock bred och endast tre aktier i storbolagsindexet noterades till minus. ABB sjönk 0,8 procent och Boliden backade 0,7 procent.

Bioarctic stärktes 2,4 procent på nyheten om att läkemedelsbolaget ingått ett forskningsutvärderingsavtal med japanska Eisai kring BAN2802, en potentiell ny behandling som kombinerar Bioarctics egenutvecklade Braintransporter-teknologi med en läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom. Bioarctics vd Gunilla Osswald påpekar i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att avtalet med Eisai visar att bolaget inte bara kretsar kring lecanemab.

Xbrane Biopharma, som utvecklar biosimilarer, rasade närmare 30 procent. Amerikanska FDA har begärt mer uppgifter om bolagets ansökan om marknadsgodkännande för sin ranibizumab biosimilarkandidat (under utvecklingsnamn Xlucane) för behandling av ögonsjukdomar.

Immunovia lyfte drygt 28 procent. Diagnostikbolagets nästa generations test för bukspottkörtelcancer uppnådde både det primära och sekundära effektmåttet i en modellutvecklingsstudie.

Bio-Works, verksamt inom rening av substanser (så kallad kromotografi), föll närmare 14 procent efter sin rapport.

It-företaget Addnode handlades ned 4,7 procent i kölvattnet av att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Addnode till sälj från behåll.

Industrigruppen Volati var däremot upp 4 procent. Nordea Markets har återupptagit bevakningen av Volati med en köprekommendation.

Det kan finnas mer att hämta i fastighetsbolaget Platzer, menar Affärsvärlden i en analys och ger ett köpråd. Platzer steg 2 procent.

Börsveckan har i sin tur delat ut köprekommendationer för Railcare och Note. Railcare var upp närmare 4 procent medan Note handlades upp en halv procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -