Tematiska ETF:er på frammarsch

ANNONS Här är fonden för dig som vill investera i uran

Börshandlade fonder, ETF:er, är på frammarsch över hela världen. Den amerikanska kapitalförvaltaren Global X ser tematiska ETF:er som ett starkt tillväxtområde, vilket har fått många europeiska investerare att få upp ögonen för detta finansiella instrument.

– Vi ser ett stort intresse från privata investerare i att kunna investera tematiskt och få exponering mot områden som exempelvis uran, AI eller robotik, säger Kilian Dieden Richter, regionchef på Global X.

Det är inte omöjligt att bygga upp en tematisk portfölj för egen hand, men det är svårt och dyrt.

 

Bildtext: Kilian Dieden Richter, regionchef på Global X ETFs.

– ETF:en har flera fördelar inom just tematiska investeringar, ETF:er har inte varit så vanligt instrument för privata investerare varken i Sverige eller Europa, men det är på väg att ändras, och det snabbt. Den europeiska marknaden för ETF:er växer till och med snabbare än USA.

ETF:er har flera fördelar: De är mer likvida än fonder då instrumenten handlas i realtid. Kostnaden är också förhållandevis låg för många ETF:er då de ibland endast följer ett index.

Handla Global X Uranium UCITS ETF här

Handla Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF här

Lättare att rikta sin exponering mot ett visst område

Nu blir det även lättare att ta exponering mot specifika teman, såsom elektrifiering, ren energi eller andra stora megatrender som påverkar världsekonomin.

Världsekonomin ser just nu flera riktigt stora trender där elektrifieringen är en av dem. Global X har därför tagit fram flera olika ETF:er som har specifika teman för att du ska kunna få exponering mot just dessa. Instrumenten är listade på de största börserna i Europa, såsom London, Frankfurt och Milano. Bland de tematiska ETF:erna finns robotik, AI och batteriteknologi, men även instrument som är riktade mot enskilda råvaror som uran, koppar, litium och silver. Andra investerare kan hitta ett intresse i ETF:er dedikerade mot utdelningsbolag.

– Våra tematiska fonder investerar globalt i företag som har exponering mot specifika och stora teman. Uranbolag är till exempel inte noterade på så många börser. Vi löser detta genom att sätta ihop en portfölj av globalt handlade bolag och vi lägger dessutom vikter i fonden så att du som investerare skall få en så bred exponering som möjligt. Ingen fond har några innehav som dominerar fonden, förklarar Kilian Dieden Richter.

En portfölj av bolag i branschen

De tematiska ETF:erna har investerat i en portfölj av bolag, precis som vanliga fonder. Global X verkar enligt två principer för sina ETF:er:

– Vi arbetar med två strategiskt viktiga principer - ren respektive viktad exponering. Ren exponering innebär att vi endast investerar i bolag som har en betydande exponering mot det specifika området så att investerarna får en verklig tematisk exponering.

Ett exempel på detta är att Global X föredrar ett silvergruvföretag framför ett råvarukonglomerat.

– Det andra principen är att vi lägger vikter så att till exempel vår AI-fond inte bara har innehav i Nvidia. Portföljen är istället spridd över ett flertal bolag, säger Kilian Dieden Richter.

Handla Global X Uranium UCITS ETF här

Handla Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF här

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -