Makroveckan: Inflationssiffror i fokus

Makroveckan Spekulationerna kring kommande räntesänkningar har tagit förnyad fart. Nu väntar en inflationsvecka som lär sätta tonen inför kommande penningpolitiska besked från bland annat Federal Reserve och Riksbanken.

Det var fortsatt upp på de flesta av Europas börser i förra veckan. Den svenska börsen var upp med 1,0 procent och Stoxx600 med 1,1 procent. I USA var det lite surare och S&P500 backade med 0,3 procent efter en svag avslutning på veckan.

räntemarknaden noterades stora nedgångar både i den korta och långa änden av räntekurvan och på marknaden har man återigen skruvat upp förväntningarna på kommande räntesänkningar. ECB:s räntebesked tolkades som varande åt det lite mjukare hållet och Fed-chefen Jerome Powell sa att Federal Reserve nu kommit närmare en räntesänkning. Dessutom tolkades fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror åt det lite mjukare hållet, trots att sysselsättningsuppgången var överraskande stark.

Vi på Placera skulle ändå hävda att mycket av räntenedgångarna mer beror på avsaknaden av negativa nyheter än att det var särskilt mycket positivt som kom fram under veckan som gick. Räntesänkningar från både ECB och Federal Reserve väntas komma i juni. I Sverige pekar däremot ränteförväntningarna mot att det kan komma en räntesänkning redan i maj.

Den här veckan blir hyperintressant ur ett ränteperspektiv.

Veckans huvudnummer är förstås tisdagens amerikanska inflationssiffror för februari. Kärninflationen väntas fortsätta att röra sig nedåt och det lär förstås påverka ränteförväntningarna. Det finns dock en viss oro för att inflationen ska bita sig kvar på högre nivåer än väntat och det skulle förstås få negativa börseffekter. Så det blir en spännande siffra som lär sätta tonen inför det penningpolitiska besked som Federal Reserve levererar den 20 mars.

Lika viktigt, i alla fall ur ett svenskt perspektiv, blir de inflationssiffror som publiceras på torsdag. Inflationsnedgången i Sverige väntas ha tagit förnyad fart i februari och närma sig nivåer som borde göra Riksbanken mer bekväma med att avisera räntesänkningar. Inte minst som dela av direktionen indikerat att en räntesänkning kan bli aktuell innan inflationen nått ner till målet på 2 procent.

Därmed blir det också högintressant att följa Riksbankens kommunikation under veckan som kommer. På tisdag frågas direktionen ut i finansutskottet och på onsdagens håller både Martin Flodén och Anna Breman tal. Håll också koll på fredagens Prospera-mätning av inflationsförväntningarna. Den här gången ingår även arbetsmarknadens parter.

Slutligen bör nämnas att det börjar spekuleras vilt kring att Bank of Japan ska höja räntan i samband med sitt räntebesked den 19 mars. Därmed skulle Bank of Japan bli den sista centralbank som överger minusränta. Den japanska börsen har reagerat negativt.    

Måndag

SEB:s boprisindikator steg till +32 i marsmätningen. Runt hälften av hushållen tror på stigande bostadspriser och därmed är indikatorn tillbaka på mer ”normala” nivåer. Inflationen i Norge väntas bitas kvar på höga nivåer och Norges bank lär därmed hamna långt bak i kök vad avser räntesänkningar. Om de nu överhuvudtaget kan bli tal om sådana under 2024.

Tisdag

Intressant utfrågning av riksbanksdirektionen i finansutskottet. Men det är förstå inflationssiffrorna från USA som är dagens, och veckans, huvudnummer. Den breda inflationen väntas ligga kvar strax över 3 procent men kärninflationen väntas visa en fortsatt nedåtgående trend. Hamnar inflationsutfallet när det förväntade kan det bli en glädjesuck på marknaden. Men det finns viss risk för överraskningar på uppsidan.

Onsdag

Tal från vice riksbankcheferna Martin Flodén och Anna Breman. Det börjar bli dags att preparera marknaden inför räntebeskedet den 27 mars. Just nu tycks de flesta satsa sina slantar på att Riksbanken sänker vid majmötet och det vore nog skönt för marknaden om talen indikerade en sådan möjlighet.

Torsdag

Svenska inflationssiffror i fokus. Den breda KPI-inflationen väntas åter börja ticka ner efter en tillfällig uppgång i januari. Även KPIF-inflationen lär dämpas liksom KPIF exklusive energi. Eventuella avvikelser åt ettderas hållet jämfört med konsensusprognoserna lär ge ganska stora effekter på ränteförväntningarna. En överraskning på nedsidan skulle sätta ordentligt press på Riksbanken att sänka innan ECB.

Fredag

Den svenska arbetslösheten väntas ha legat kvar på 8,2 procent (säsongsrensat) i februarimätningen. Prospera publicerar ny mätning av inflationsförväntningarna, nu även med arbetsmarknadens parter, och det kan nog ske en ordentlig nedskrivning av de mer kortsiktiga bedömningarna. Även det givetvis en pusselbit inför Riksbankens räntebesked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -