Inflationssiffror i veckans fokus

Makroveckan AI-yran fortsätter att sätta stark prägel på börsrörelserna. Den här veckan vänds dock fokus mer mot inflationssiffror från USA och EMU-området samt viktiga konjunktursignaler kring tillstånden i svensk ekonomi.

Meta fick inte hålla sitt rekord för största dollaruppgången på en enskild handelsdag mer än några veckor. I förra veckan krossades det gamla rekordet när Nvidia steg med 277 miljarder dollar under torsdagen efter en rapport som slog analytikernas höga förväntningar med råge. Det bidrog till att S&P500 steg med 1,7 procent under förra veckan trots en svajig start.

Den amerikanska börsuppgången smittade av sig något till övriga världen och den svenska börsen steg med 0,7 procent och Stoxx600 med 1,2 procent.

På räntesidan syntes ganska små rörelser men vi noterar att trycket uppåt på korta räntor fortsätter då marknaden fortsätter att trycka ner förväntningarna på hur snabbt och med hur mycket centralbankerna kommer att sänka räntan i år. Sannolikheten för att Riksbanken sänker på majmötet har sjunkit till cirka 40 procent och antalet räntesänkningar som Federal Reserve väntas genomföra under 2024 har sjunkit till lite knappt fyra.

Den svenska kronan hade en fin vecka och stärktes mot både dollar och Euro.

Den här veckan lär mycket fokus hamna på inflationssiffror. I USA släpps den viktiga PCE-deflatorn, som är Federal Reserves viktigaste inflationsmått, på torsdag. Håll särskild koll på månadsutvecklingen som uppvisat en svagt positiv trend under de senaste månaderna. Fortsätter månadsutvecklingen uppåt kan det bli surt på marknaden.  

De preliminära inflationssiffrorna för februari släppts för hela EMU-området på fredag men en försmak på var den siffran kan tänkas hamna får vi redan på torsdag när ett antal länder, däribland Frankrike och Tyskland, släpper sina siffror. Här räknar analytikerna med en nedgång och det kan sätta fart på spekulationerna kring en vårsänkning från ECB:s sida.

Veckan är dessutom fullmatad med svenska makrosiffror. På onsdag släpper Konjunkturinstitutet en färsk konjunkturbarometer som förhoppningsvis fortsätter att stärkas drivet av mindre pessimistiska hushåll. På torsdagen släpper SCB BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal. Då får vi se om svensk ekonomi lyckas undvika recession även om det i så fall sker med liten marginal. Veckan avslutat med inköpschefsindex för industrin där både vi och stora delar av analytikerkåren hoppas på en viss förbättring av ett, i utgångsläget, ganska bistert läge.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan men att WTO-mötet i Dubai inleds lär väl väcka visst intresse även om vi troligen får vänta några dagar på de, förhoppningsvis, stora nyheterna.

Tisdag

Stark börs, högre bostadspriser och stigande reallöner lär hålla uppe humöret hos de amerikanska hushållen medan det är betydligt dystrare i det tyska konsumentledet. Svenska hushållen väntas ha varit fortsatt försiktiga med att ta upp nya lån i inledningen av året. Däremot börjar det nu synas tecken på att bostadsmarknaden är på väg att stabiliseras så möjligen kan upplåning ta lite bättre fart en bit in på året.

Onsdag

Konjunkturinstitutet släpper en färsk konjunkturbarometer. Mest nyfikna är vi på om hushållsförtroendet fortsätter att förbättras, om än från låga nivåer, och om industrin fortsatt har en relativt optimistisk syn på utvecklingen framöver. Även för EMU-området kommer en ny konjunkturbarometer och även där hoppas vi på små signaler om att det värsta är över för den här gången även om osäkerheten är stor.  

Torsdag

BNP-siffror för Sverige som möjligen kan via på svag tillväxt. Något som skulle innebära att svensk ekonomi undviker teknisk recession. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på diverse inflationssiffror. Inflationssiffror från bland annat Frankrike och Tyskland väntas sjunkande inflationssiffror i EMU-området. Den amerikanska kärnPCE-deflatorn väntas visserligen ha sjunkit något i januarimätningen men på marknaden är man kanske ändå mest intresserad av hur månadsutvecklingen ser ut. Den visar en svagt uppåtgående trend de senaste månaderna och om det fortsätter lär det vara dåliga nyheter för finansmarknaden.

Fredag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut. Det svenska indexet har förhoppningsvis stigit något i februarimätningen och en likartad utveckling kanske kan ses i USA. Sen blir förstås inflationssiffran för hela EMU-området av största intresse med kärninflationen som huvudnummer.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -