Aktiespararna Småbolag Edge: En framgångssaga bland småbolagsfonder

ANNONS Under utmanande marknadsförhållanden de senaste åren har fonden Aktiespararna Småbolag Edge gått mot strömmen. Genom att investera i lönsamma småbolag med goda tillväxtförutsättningar har fonden överträffat småbolagsindex.

Marknadsklimatet för småbolag har nu påtagligt förbättrats med bakgrund av fallande inflationssiffror och kommande räntesänkningar. Detta har redan satt sina spår med stigande aktiekurser. Aktiespararna Småbolag Edge steg med hela 22 % under fjärde kvartalet 2023, vilka är närmare fem procentenheter bättre än fondens jämförelseindex (NOMXSSEG).

–  Turbulensen under första halvåret 2023 har skapat goda investeringsmöjligheter i småbolagssegmentet, vilket definitivt har fått betalt för under årets andra halva, säger André Netzén Örn, förvaltare för fonden Aktiespararna Småbolag Edge.  Vidare nämner han att den kraftiga rekylen i småbolagen under årets avslutning är fullt rimlig.

– Historiskt har småbolagen presterat bättre än börsens storbolag. Vi ser goda förutsättningar för en revansch för småbolagssektorn de kommande åren, fortsätter André.

Sedan Aktiespararna Småbolag Edge lanserades under juni 2021 till och med årsskiftet 2023/24 har fonden avkastat 14,6 %, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som är minus med 9,7 %. Aktiespararna Småbolag Edge tillhör därmed en av de allra bästa småbolagsfonderna i Sverige sedan fondstart.

Kundens kostnad för fonden består dels av en fast avgift på 0,3 %, dels av en prestationsbaserad avgift.

– Slår vi inte index så får kunden en låg förvaltningsavgift. Det är en modell som skyddar kunden från orimligt höga avgifter i förhållande till avkastningen, säger Peter Magnusson, förvaltningschef på Cicero Fonder.

Läs mer och investera i fonden

Se alla Ciceros fonder här

Aktiespararna Småbolag Edge är den tredje fonden i Cicero Fonders utbud i samarbete med medlemsorganisationen Aktiespararna. Sedan tidigare finns indexfonderna Aktiespararna Topp Sverige samt Aktiespararna Direktavkastning. Den senare blev utnämnd till bästa svenska aktiefond av Morningstar 2023. Samarbetet med Aktiespararna innebär att medlemsorganisationen har möjlighet att ta ägaransvar tillsammans med Cicero Fonder i själva bolagsinnehaven.

Svenska Cicero Fonder AB bildades år 2000 och är ett oberoende, analysdrivet fondbolag som erbjuder ett tiotal fonder med i huvudsak nordisk inriktning. Fonderna finns att handla hos Cicero Fonder, på de etablerade fondtorgen samt hos Pensionsmyndigheten. Cicero Fonder AB har idag cirka 90 000 kunder och förvaltar cirka 15 miljarder kronor. Bolaget har 17 anställda och finns representerade i Stockholm och i Göteborg. Cicero Fonder har tillstånd av Finansinspektionen att driva fondverksamhet. Mer information finns på www.cicerofonder.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -