Nedåt på börsen, Nordnet backar

Börsen Stockholmsbörsen har letat sig försiktigt nedåt på den första handelsdagen i julveckan.

Vid 14.00-tiden hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 2.376 och aktier för drygt 8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna uppvisade index i Paris och Frankfurt på en likartad utveckling som i Stockholm medan Londonbörsen var upp med cirka en halv procent.

SBB samlar bostadstillgångar för 29 miljarder kronor i dotterbolaget Sveafastigheter inför en planerad ägarspridning 2024. Sveafastigheter ska styras av en självständig styrelse och ledning, heter det. SBB var upp 3 procent.

H&M och SHB visade också en god utveckling bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 med en uppgång på knappt 2 respektive 1 procent. Svagast inom OMXS30 var i stället Kinnevik och Hexagon som tappade 3 respektive 2 procent.

Nordnet tappade 5 procent till 175:80 kronor. Barclays har sänkt sin rekommendation för nätmäklaren till undervikt från övervikt. Riktkursen har samtidigt sänkts till 170 kronor från tidigare 180 kronor.

Smart Eye har fått en order på DMS-teknik till 46 nya bilmodeller från en "större nordamerikansk" biltillverkare. Smart Eye betecknar ordern som den största DMS-affären någonsin. Bulken av stora DMS-kontrakt ska vi emellertid inte ha sett än enligt en intervju av Nyhetsbyrån Direkt med bolagets vd Martin Krantz. Aktien lyfte 31 procent på nyheten.

Saabs Gripenplan har "mycket goda chanser" när Filippinerna ska köpa nya stridsflyg, säger landets försvarsminister. Saab steg närapå 2 procent.

Sectra steg 1 procent. Carnegie har höjt sin rekommendation för aktien till behåll från sälj.

Ovzon handlades ned 4 procent. Företagets satellituppskjutning har flyttats fram till tidigast den 22 december. Samtidigt har Ovzon fått en order om fortsatt leverans till USA:s försvar.

Byggmästare Ahlströms dotterbolag Ge-Te Media säljer SDR, Svensk Direktreklam, för 350 miljoner kronor. Aktien stärktes 5 procent.

H&D Wireless har ingått avsiktsavtal om att sälja en del av sin verksamhet för 17 miljoner kronor. En affär skulle, utöver att inbringa pengar, även sänka bolagets löpande kostnader enligt vd. H&D Wireless studsade upp knappt 3 procent till cirka 0:08 kronor.

Heba var en av morgonens vinnare efter en köprekommendation av Dagens Industri, som räknar med att fastighetsaktien ska bli en god affär på sikt. Heba lyfte 10 procent.

Climeon höjdes 35 procent. Energiteknikbolaget har fått en order av ett globalt rederi till ett värde om cirka 11 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -