Minskad blankning trots rekordnivåer

Kommentar Blankningspositionerna har den senaste tiden minskat i flera aktier. Placera har med hjälp analystjänsten Holdings gått igenom Stockholmsbörsens mest blankade aktier.

Sverigebilden har varit dyster bland investerare. Intresset för att blanka aktier på Stockholmsbörsen har ökat och sett i backspegeln är det rimligt att Stockholmsbörsen blivit ett vattenhål för investerare som vill spekulera i nedgång. Många högt värderade aktier, ett stort antal privatinvesterare och en skuldsättning präglad av kort bindningstid har i alla fall gett bra förutsättningar för blankarkollektivet.

Att blanka innebär att investerare lånar aktier för att sälja med förhoppningen om att köpa tillbaka på lägre nivåer. Det å andra sidan skapar ett latent köptryck när positionerna ska stängas, det vill säga att aktierna ska lämnas tillbaka. Långivaren har alltid rätt att återkalla sina aktier och den som lånat aktierna kan själv bestämma sig för att köpa tillbaka aktierna.

Värdet på det totala blankade kapitalet är nu på rekordnivåer och uppgår til cirka 44 miljarder kronor. Allt annat lika stiger värdet när de blankade aktierna stiger.

Genom analystjänsten Holdings har Placera tagit fram de bolag på Stockholmsbörsen där högst andel av bolagets aktier är i händerna på blankarna. Holdings redoviserar samtliga positioner som överstiger 0,2 procent av kapitalet.

Bolag 2023-12-18 2023-09-18 2023-01-02 Kursutv. 3 mån
SBB Norden B 16,0% 18,8% 12% 50%
JM 15,3% 15,3% 9,5% 17%
Scandic Hotels Group 13,0% 9,8% 10,3% 22%
Elekta B 11,7% 13,0% 10,7% 7%
Intrum 9,6% 10,5% 7,1% -13%
Mips 9,7% 11,3% 16,8% -7%
Hexatronic Group 9,5% 10,7% 3,0% -55%
Sinch 9,1% 11,7% 7,7% 85%
Avanza Bank 8,8% 8,6% 9,3% 13%
Securitas B 8,4% 6,1% 6,6% 13%

Källa: Holdings, Infront, 2023-12-18

SBB är det bolag som toppar listan där 16 procent av aktierna bedöms vara blankade. Trots uppenbara operativa utmaningar är aktien upp nästan 50 procent på tre månader. Under samma period har den totala blankningen minskat från nästan 19 procent, till dagens 16 procent.

Även bostadsutvecklaren JM har en hög andel av sina aktier blankade. Aktien beskrivs ofta som ett derivat på bostadsmarknaden och mängden blankade aktier skvallrar om blankarnas syn på bostadsmarknadens framtid. Blankningen har ökat kraftigt under året, samtidigt som aktien är upp 11 procent inklusive årets utdelning på 14 kronor.

Blankning av en aktie kan förklaras av flertalet faktorer och måste sättas i kontext. Genom att blanka ett bolag kan investerare förändra sin exponering i övriga investeringar. I fallet JM kan det tillexempel handla om att investerare vill köpa en svensk bankaktie men samtidigt minska exponeringen mot bostadsmarknaden. Det kan även ske blankning av konkurrenter till bolag som investerare redan äger eller bolag inom samma bransch där värderingarna på aktierna skiljer sig.

Scandic, med 13 procent blankat kapital, har en utestående konvertibel på 1,6 miljarder kronor där konverteringen kan ske i slutet på oktober nästa år på en kurs strax över 43 kronor. Investerare som äger konvertibeln kan på så sätt blanka aktien för att sedan köpa tillbaka aktien nästa höst.

Sedan årsskiftet har blankarkollektivet gjort störst förändring i Mips och Hexatronic. Totala blankningen i Mips var vid årsskiftet 16,8 procent och summeras nu till 9,7 procent.

Som en konsekvens av minskad efterfrågan på cykelhjälmar och stora lager hos kunderna vinstvarnade Mips under tredje kvartalet i fjol. I rapporten för tredje kvartalet i år halverades resultat per aktie på årsbasis och aktien är ner cirka 25 procent i år.

I Hexatronic-aktien har blankarkollektivet gått motsatt riktning och ökat positionerna från 3 till 9,5 procent. Aktien har under året kollapsat och sedan årsskiftet har börsvärdet minskat med mer än 80 procent. Senast i november justerade bolaget ner utsikterna på kort sikt och inledde då även ett besparingsprogram.

DTC (Day To Cover) ger en uppfattning om antalet dagar det tar att stänga den totala blankningen. Holdings baserar måttet på 3 månaders dagsomsättning och att blankarna ensamma står för omsättningen i aktien. Enligt beräkningen tar det flest dagar att avsluta blankningen i Scandic, Mips och Avanza.

Källa: Holdings, 2023-12-18

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -