Börsen uppåt, Corem förlorare

Börs Stockholmsbörsen handlades uppåt kring lunchtid på måndagen. Den positiva kurstendensen från i slutet av förra veckan höll därmed i sig.

Strax efter 14-slaget var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,8 procent vid nivån 2.332. Aktier för 0,8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad med en nedgång på omkring en halv procent i London och en ungefär lika stor uppgång i Paris.

Bland storbolagen steg värmepumpstillverkaren Nibe med 3 procent. Dagens industri rekommenderade köp av aktien i spåren av aktiens kursnedgång i år.

"Den underliggande efterfrågan är stark och vi räknar med att lagernivåerna kommer gå snabbt att få ned. De tillverkare som inte kunde leverera fullt ut när distributionsledet beställde som mest väntas dessutom påverkas mindre. I den gruppen ingår Nibe", skriver Dagens industri.

Medicinteknikbolaget Getinge backade 2 procent. Det FDA-besked om en så kallad klass 1-återkallelse – den mest allvarliga typen av återkallelser – för Getinges produkt Cardiohelp väntas enligt Getinges IR-chef Lars Mattsson inte medföra några materiella kostnader.

Kraft- och automationsföretaget ABB ställdes upp 2 procent. Citi har höjt sin rekommendation till köp.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 avancerade H&M och Sandvik med lite drygt 1 procent vardera. I andra änden av storbolagsindexet syntes fastighetsbolaget SBB med en nedgång på runt 2 procent. Autoliv retirerade 1 procent.

Läkemedelsbolaget Bioarctic avancerade 8 procent till 251:60 kronor efter att investmentbanken Goldman Sachs inlett bevakning med köprekommendation och riktkurs 354 kronor.

Fastighetsbolaget Corem sjönk 5 procent ett ha meddelat att två av de fyra tidigare kommunicerade avsiktsförklaringarna om drygt 12 miljarder kronor inte har resulterat i avtalade avyttringar utan har avslutats. Bolagets transaktionsarbete i syfte att stärka balansräkningen och frigöra kapital inför obligationsförfall fortsätter.

Oscar Properties föll med något över 9 procent. Fastighetsbolagets långivare till bolagets dotterbolag har återigen sagt upp säkerställda lån uppgående till cirka 485 miljoner kronor till omedelbar betalning.

Alimaks kommunikationschef Johnny Nylund bekräftade för Direkt att den bygghiss som på måndagen rasade i Sundbyberg norr om Stockholm med allvarliga personskador som följd var av märket Alimak. Nu pågår en utredning kring olyckan. Alimak sjönk 1,5 procent.

Båtmotorbolaget Oxe Marine gör en riktad nyemission på 30 miljoner kronor. Teckningskursen är 1 krona per aktie, vilket är 8 procent lägre än fredagens stängningsnivå. Aktien backade över 6 procent till 1:02 kronor.

Tidningen Börsveckan gav köpråd till försvarsleverantören W5 Solutions och bibehöll sitt köpråd på logistik- och transportbolaget Jetpak. W5 Solutions klättrade upp 9 procent samtidigt som Jetpak lyfte med nästan 3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -