Börsen vände ned, vindkraft backar

Börsen Stockholmsbörsen hade vänt till minus kring lunch efter att ha inlett onsdagen med stigande kurser. Bland vinnarna flera av morgonens rapporterande bolag – samtidigt som vindkraftsbolagen handlades nedåt efter danska Ørsteds nedskrivningsbesked natten till onsdagen.

Vid klockan 12.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,4 procent till 2.182 och aktier för 3,8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Även i Paris och Frankfurt handlades huvudindexen under nollan. Londonbörsens FTSE 100 ökade 0,2 procent.

Bland vinnarna i storbolagsindex OMXS30 noterades skogsbolaget SCA i topp, med en uppgång på 1,8 procent följt av Tele2 och Nordea, som var upp 0,9 respektive 0,5 procent.

I botten noterades istället Evolution ned 1,6 procent, följt av Nibe och Getinge som backade runt 1,5 procent vardera.

Bland onsdagens rapportbolag sågs utbildningsföretaget Academedia stiga cirka 1,5 procent efter en rapport i linje med bolagets preliminära besked från i mitten på juli. Styrelsen föreslog samtidigt en oförändrad utdelning för räkenskapsåret på 1:75 kronor per aktie.

Även det First North-listade eyetrackingbolaget Smart Eye sågs stiga med en uppgång på över 10 procent efter att ha visat på en underliggande organisk tillväxt på 25 procent i sin rapport för det andra kvartalet.

Idun Industrier, som investerar i små och medelstora industri- och tjänsteföretag, inledde upp cirka 5 procent men vände sedan tvärt nedåt för att handlas på minus 4,5 procent vid lunchtid.

Idun redovisade ett ebita-resultat för det andra kvartalet på 89,0 miljoner kronor jämfört med 75,4 för motsvarande kvartal i fjol, samtidigt som den organiska tillväxten uppmättes till 4,4 procent.

Utanför rapportflödet noterades en tydlig press i vindkraftssektorn sedan Örsted rasat på Köpenhamnsbörsen efter att ha varnat för stora potentiella nedskrivningar relaterade till verksamheter i USA.

I Sverige handlades OX2, som utvecklar omfattande projekt inom vind- och solkraft men ännu inte har någon större verksamhet i Nordamerika, ned 9,5 procent medan Orrön Energy backade 3,4 procent.

Braincool, som steg 15 procent på en meddelad order under tisdagen, fortsatte upp 3,6 procent i onsdagshandeln sedan bolaget kommunicerat en ny order på 25 Iqool-system av bolagets distributör för USA-marknaden med ett ordervärde i spannet 8-9 miljoner kronor.

Bland de allra minsta bolagen steg Spotlight-listade Aerowash med nära 55 procent sedan bolaget fått en order från ett bolag i Förenade Arabemiraten värd omkring 85 miljoner kronor. Ordern beskrivs av bolaget, som tillverkar robotar för utvändig tvättning av flygplan, som ett "genombrott".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -