Slagläge för småbolagsaktier?

Börs Börsens småbolag har jobbat i motvind de senaste åren och har som grupp utklassats av jättarna på börsen. I sommar har balansen förändrats och kanske är det början på en större comeback för de små.

Stigande räntor, hög inflation, Ukraniakrig, försiktigare investerare och en hård press på konsumenternas plånböcker har präglat affärsvärlden de senaste 18 månaderna. Det är en omvärld som har varit svårnavigerad för de flesta bolag men allra jobbigast har det varit för de mindre.

Det syns tydligt på aktiemarknaden, där sämre vinstförutsättningar förstås påverkar värderingen för alla bolag men i synnerhet brukar mindre bolags värderingar ta mycket stryk under perioder där trygghet och stabilitet tillsammans med hög likviditet i aktierna premieras.

Rankar man utvecklingen för Stockholmsbörsens olika index efter storlek från årsskiftet fram till måndagens öppning ser det ut precis som det har gjort en längre tid. Det vill säga med OMXS30-index i topp (+8,1%), följt av Large Cap (+6,5%), Mid Cap (+1,2%) och Small Cap (-4,4%). På minus ligger även instegslistan First North Sweden med en nedgång på 1,7 procent.

Zoomar man in lite mer ser det annorlunda ut. Juli har nämligen varit ett trendbrott och den senaste månaden är det småbolagen som har briljerat, med First North och Small Cap i topp med uppgångar på drygt 4 respektive 3 procent. OMXS30-indexet ligger samtidigt på minus trots överlag starka rapporter från bank- och verkstadsjättarna som dominerar det indexet.

Bland de enskilda bolagen som ligger bakom sommarens småbolagsstyrka finns en hel del värda att nämna. På First North är det spelbolaget Paradox som har i särklass störst börsvärde och den aktien har klättrat med nästan 20 procent senaste månaden efter en rapport som överraskade positivt både med omsättningen och rörelsevinsten.

De båda husdjursbolagen Vimian och Swedencare är också tunga indexpjäser och har båda gjort en stark comeback. I synnerhet Swedencare som stigit nästan 30 procent den senaste månaden och handlas en bra bit över budpliktsbudet på 37,50 kronor som storägaren Symrise la i våras.

Storytel, Humble Group, Powercell och CDON är andra aktier som dragit upp First North den senaste månaden.

Även på Small Cap finns ett spelbolag som väger tungt i indexet med som förklaring till återhämtningen. Starbreeze har klättrat med nästan 50 procent den senaste månaden och här väntar rapport nästa vecka.

Allra störst mätt i börsvärde på listan är Coinshares, som nu värderas till 3,6 miljarder kronor, och aktiens uppgång på närmare 30 procent senaste månaden och hela 167 procent från årsskiftet är en stark bidragsgivare. Jerseybaserade Coinshares är specialiserade på förvaltning och handel med kryptovalutor.

Många bolag av läkemedelsforskningskaraktär finns också bland småbolagsvinnarna i sommar. Exempelvis har Q-Linea, Infant Bacterial Therapeutics och Vicore Pharma bidragit till att trycka upp indexet de senaste veckorna.

En månad är förstås en kort mätperiod och det är inte alls säkert att omslaget i placerarnas fokus från storbolags- till småbolagsaktier i sommar är uthålligt. Vad som däremot är säkert är att historiken säger oss att över längre tidsperioder tenderar små- och medelstora bolag ge högre avkastning än storbolagen.

En avkastning som kan förklaras med att småbolagen växer snabbare, från en lägre nivå, att de dyker upp i intressanta och innovativa nischer och ofta är ägarledda. Att aktier i mindre bolag som gör succé successivt upptäcks av större investerare kan också leda till häftiga uppvärderingar eller uppköp. Priset man får betala för den högre avkastningen är att risken också är högre, vilket få har missat de senaste två åren.

Men skulle den riskvilja som trots all osäkerhet har lett till att storbolagen har lyft på börsen i år börja sippra ned även till småbolagen, samtidigt som räntehöjningarna och inflationen når vägs ände, kan återhämtningen mycket väl fortsätta i höst och nästa år. Och med tanke på hur mycket de mindre aktierna har underpresterat finns det stor potential i många fall.

Det kan helt enkelt vara dags att börja ta mer risk och dyka djupare i småbolagslistorna igen efter sommaren för på något års sikt är det sannolikt där de stora kursvinnarna gömmer sig.

Vill man inte köpa enskilda aktier finns det många intressanta svenska småbolagsfonder att välja på, som min kollega Pär Ståhl träffsäkert lyfte fram för några veckor sedan. Läs mer om småbolagsfonder här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -