Flygplatsaktien lyfter inte mer

Aktieanalys I likhet med andra europeiska flygplatsaktier har Fraports aktie gått starkt under 2023. Senaste rapporten var lite svagare än väntat. Hur ser fortsättningen ut?

Europeiska noterade flygplatsaktier har gått starkt i år. Fraports aktie är inget undantag med en uppgång i år på drygt 20 procent.

Fraport är Tysklands största flygplatsoperatör. Bolaget äger och driver Tysklands största flygplats i Frankfurt. Utöver det äger bolaget bland annat flygplatsen i Lima, de bulgariska flygplatserna i Burgas och Varna och flygplatsen i turkiska Antalya. Fraport äger också 14 regionala flygplatser i Grekland.

Senaste rapporten för det första kvartalet var något svag. Det är passagerartrafiken på Frankfurts flygplats som inte stiger fullt så snabbt som förväntat.

Flygplatsen har fortfarande drygt en femtedel mindre trafik jämfört med år 2019. Prognosen visar att framåt slutet av 2023 kommer tappet att ligga på runt 10 procent. Trafiksiffrorna väntas ligga på samma nivå som 2019 års nivå först under nästa år.

De lägre trafiksiffrorna drar också ned konsumtionen på flygplatsen som var överraskande svag.

Även om passagerarsiffrorna på Frankfurts flygplats är svaga så gäller motsatsen på alla andra flygplatser som Fraport äger och driver.

I april väntas passagerarvolymen på de grekiska flygplatserna ha legat på 113 procent av volymen från 2019. Flygplatsen i Antalya väntas ligga på samma nivå som 2019 och flygplatserna i Varna och Burgas spås ligga på hela 139 procent.

Grovt räknat står flygplatsen i Frankfurt för lite drygt 60 procent av omsättningen.

2022 hamnade flygplatsen på plats 18 över världens mest trafikerade flygplatser. Totalt hade flygplatsen hand om 48,9 miljoner passagerare. Flygplatsen är därmed den fjärde största i Europa efter Paris Charles de Gaulle, Schiphol i Amsterdam och Barajas i Madrid.

När det gäller rent frakt så är Frankfurt Europas största flygplats. Årligen fraktas över 2 miljoner ton gods via flygplatsen.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 3 194 3 626 3 868 4 050
Rörelsemarginal, % 17,70% 18,60% 21,10% 22,40%
Vinst/aktie EUR 1,43 3,41 4,4 5
Utdelning EUR 0 0 0,25 1,23
         
Källa: Marketscreener      


Fraport handlas till ett p/e tal på drygt 13 för innevarande år och 10 för 2024. Omsättningen för helåret väntas hamna på 3,6 miljarder euro mot 3,2 miljarder euro förra året. 2019 låg omsättningen på 3,7 miljarder euro. 2024 spås omsättningen nå nära 3,9 miljarder euro.

Det som främst ligger bakom omsättningsökningen är prishöjningar för landningstillstånden.

Vinsten per aktie väntas i år hamna på 3,4 euro. Nästa år väntas den landa på 4,4 euro.

Före pandemin expanderade Fraport kraftigt. Det har gjort att det funnits en oro för bolagets balansräkning. Skuldsättningen ligger på 7,2 gånger Ebitda. Det gör att det inte helt går att utesluta en nyemission i bolaget.

Fraportaktien bevakas av 22 analytiker. Fem av dessa sätter köp. Nio sätter avvakta och åtta har rekommendationen undervikt.

Fraportaktien bevakas av 17 analytiker. Nio av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 55 euro.

Fraportaktien har stigit i takt med det återhämtade resandet. Samtidigt finns det en oro kring bolagets höga skuldsättning.

Trots att utsikterna under de kommande månaderna ser ljusa ut när det gäller trafikutvecklingen väljer Placera att behålla en neutral rekommendation för Fraport.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fraport AG Neutral 48,42 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -