Börsen på minus, SBB vände uppåt

Börsen Stockholmsbörsen handlades några tiondelar under nollstrecket på måndagen efter en förhållandevis nyhetsfattig morgon.

Vid 12.10 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,4 procent till nivån 2.280. Aktier för drygt 4,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg tyska DAX-index på minus 0,2 procent och Parisbörsens CAC40 var ned 0,2 procent.

Inom storbolagsindexet stod pressade fastighetsbolaget SBB för en vändning från att ha varit största förlorare i öppningen till att vid lunchtid bjuda på största uppgången för dagen med 2,4 procent.

Bakom SBB låg SEB och H&M som båda var upp drygt 0,6 procent

Sämst inom OMXS30 gick Atlas Copco vars A-aktie var ned 1,8 procent. Bland förlorarna fanns också industribolag som SKF och Sandvik.

Lastbilskoncernen Volvo handlades upp 0,5 procent. Volvo har tecknat ett avsiktsavtal med det schweiziska byggmaterialbolaget Holcim om försäljning av 1.000 elektriska lastbilar fram till år 2030.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, har tilldelats ett kontrakt i Nordamerika med en befintlig global OEM-kund. De nya affärerna väntas omfatta en årlig försäljning på cirka 55 miljoner kronor. Aktien var upp 1,8 procent.

Gamingbolaget Enad Global 7 handlades upp 5,3 procent. Storägaren Alta Fox har meddelat att det uppmuntrar Enad Globals styrelse att påbörja en utvärdering av strategiska alternativ, inklusive en försäljning av hela bolaget. Tidningen Börsveckan har också rekommenderat köp av aktien.

Starbreeze var upp 0,8 procent. Spelutvecklaren förhandlar om att licensiera ett IP (varumärke) för ett kommande spel, som planeras lanseras i slutet av 2025 eller början av 2026.

Mentice, som levererar simuleringslösningar för bildstyrd intervention, har fått en order från ett medicintekniskt företag värd 2,4 miljoner dollar. Aktien var upp 12,5 procent.

Euroafrica Digital Ventures föll 37 procent efter att ha meddelat att bolaget inte med säkerhet kan fastslå att det finns tillräckligt med rörelsekapital för bolagets behov under de kommande tre månaderna.

Zignsec, som utvecklar plattformar för id-verfieringslösningar, tappade 5,1 procent efter att ha meddelat åtgärder som ska minska kostnaderna med 14 miljoner kronor.

Kabe stärktes 7,4 procent efter att Dagens Industri delar ut en köprekommendation till husvagns- och husbilstillverkaren.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp i utemiljöskötselbolaget Green Landscaping, vars aktie var upp 4,4 procent.

Fractal Gaming, som säljer produkter för gamingdatorer, lyftes samtidigt 5,9 procent efter att Affärsvärlden pekat ut aktien som köpvärd.

Powercell var ned 7,6 procent till 83:18 kronor sedan Citi sänkt riktkursen för bränslecellsbolaget till 110 kronor från 170 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -