Börsen stiger, SSAB bland förlorarna

Börs Stockholmsbörsen handlades något högre i den inledande handeln på torsdagen i julveckan under totalt sett en ganska liten handelsvolym. SSAB gick mot strömmen efter en sänkt rekommendation från Danske Bank.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på ett besök i Washington, USA där han träffade president Joe Biden. I ett tal till kongressen i USA uppmanade Zelenskyj om hjälp till Ukraina med mer vapen i kriget mot Ryssland. Mer i detalj handlade önskelistan om stridsvagnar, flygplan och mer pengar för att slå tillbaka mot den ryska invasionen.

Vid klockan 9.40-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.073. Aktier för drygt 1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa syntes en likartad utveckling som i Stockholm. Börsindex i London, Frankfurt och Paris var upp runt 0,4 procent.

SBB ledde utvecklingen bland bolagen på OMXS30-index med en uppgång på 2 procent. Även storbankerna gick framåt, där SHB steg drygt 1 procent och SEB och Swedbank var upp cirka 1 procent vardera. Bland bolagen på nedsidan fanns Sinch och Kinnevik, ned 1 respektive knappt 1 procent.

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för SSAB till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 53 från 60 kronor. Aktien var ned drygt 2 procent till 54:74 kronor.

Saab, som i slutet på förra veckan tecknade mångmiljardavtal kring stridsflygplanet Gripen, har på torsdagen presenterat en order värd 0,8 miljarder kronor från Finland på robotar för luftvärnssystemet RBS 70. Aktien steg 2 procent.

Storskogen höjdes 5 procent. Bolagets vd Daniel Kaplan har köpt aktier i Storskogen för 2 miljoner kronor.

DNB Markets har höljt sin rekommendation för HMS Networks till köp från behåll. Riktkursen höjs till 375 från 310 kronor. Aktien stärktes lite över 6 procent till 324 kronor.

Drug-deliverybolaget Nanexa har ingått ett exklusivitets- och utvärderingsavtal värt drygt 46 miljoner kronor med det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk. Samtidigt genomför Nanexa en riktad emission om drygt 17 miljoner kronor till Novo Nordisk. Nanexa var en vinnare med en uppgång på hela 119 procent.

Logistea har ingått avtal om en strategisk transaktion med Nordika Fastigheter som inkluderar en kvittningsemission till Nordika om nära 1,5 miljoner A-aktier och drygt 17 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 12:75 kronor per aktie, motsvarande totalt 234,8 miljoner kronor. Aktien sågs upp 4 procent.

Braincool kommer inte att nå sin prognos om en försäljning på över 20 miljoner kronor för produkten Braincool/Iqool System under 2022. Bolaget uppger dock att de har sett en stark efterfrågan i USA under året. En ny prognos för 2023 kommer att lämnas vid senare tillfälle efter ett listbyte till First North. Aktien steg 4 procent.

Investmentbolaget Seafire har förvärvat Borö Pannan för upp till 140 miljoner kronor. Som en del av finansieringen genomför Seafire en riktad emission om 250 miljoner kronor. Teckningskursen sattes till 19 kronor, lite drygt 3 procent under onsdagens stängningskurs vid 19:65 kronor. Tagare i emissionen är Creades samt ett flertal institutionella investerare. Aktien avancerade nästan 5 procent.

På samma tema genomför Impact Coating en helt säkerställd företrädesemission om 148 miljoner kronor. Aktieägare har för varje elva befintliga aktier företrädesrätt att teckna sex nya aktier i företrädesemissionen. Teckningskursen har fastställts till 4:80 kronor per aktie. Aktien stängde på 6:60 kronor på onsdagen. Impact Coatings tillhörde förlorarna, ned 26 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -