Den superheta inflationsveckan

Makroveckan Det var mungiporna upp på många av världens börser under veckan som gick. Nu väntar en fullmatad inflationsvecka som lär betyda en hel del för börshumör och kommande centralbanksbesked.

Äntligen en vecka med lite mer positiva tongångar på börsen. Den svenska börsen steg med 0,9 procent medan S&P500 mäktade med en uppgång på hela 3,6 procent. Stoxx600 steg med 1,1 procent. Att riskaptiten återvände gav även den svenska kronan lite välbehövlig respit och den stärktes mot både dollar och euro.

De svenska räntorna har fortsatt att röra sig uppåt och i EMU-området fick vi se ännu kraftigare uppgångar efter att ECB höjde räntan med 0,75 procentenheter och tydligt flaggade får att ytterligare räntehöjningar är aktuella på de kommande penningpolitiska mötena.

Ett glädjebesked är ändå att oljepriset fortsatt att sjunka (även om den rekylerat upp under måndagsmorgonen) och vi fick se en hel del nedgångar även vad avser priserna på den europeiska energimarknaden. I det senare fallet pekar dock terminspriserna fortsatt mot att priserna kommer att ligga rejält högt när vintern börjar nalkas.

Med detta sagt/skrivet så välkomnar vi er läsare till en superhet inflationsvecka.

I nästa vecka ska en rad centralbanker komma med sina färska penningpolitiska besked. Vi får besked från bland annat Riksbanken, Federal Reserve, Bank of England och Norges bank.

De inflationssiffror som rullas ut under den här veckan kan bli avgörande för storleken på räntehöjningarna. För det är bara räntehöjningar som är aktuella i de berörda bankerna.

Företrädare för den amerikanska centralbanken har varit ute och krattat i manegen för ytterligare en räntehöjning på 0,75 procentenheter i nästa vecka. Dock ser det ut som att den amerikanska inflationen är på väg ner, om än från höga nivåer, och ett överraskande svagt utfall skulle kunna få banken att tänka om. Den amerikanska inflationssiffran får vi på tisdag.

onsdag väntar inflationssiffror för Sverige respektive Storbritannien. Här är det däremot fortsatt upp som gäller inflationen och realiseras det så ökar förstås risken för att bankerna kommer att leverera monsterhöjningar. I det svenska fallet är det också allt tydligare att banken hamnat på efterkälken. För svenskt vidkommande får vi dessutom en mätning av inflationsförväntningarna från Prospera på torsdag.

Till det här kan läggas en hel del intressanta amerikanska makrosiffror. Där framför allt torsdagens sticker ut med detaljhandel och industriproduktion samt en del kortsiktsindikatorer.

Industriproduktions- och detaljhandelssiffror får vi även för Kina (fredag).

Sedan blir det förstås en hel del fokus på de europeiska energipriserna där vi nu ser lättnader och där EU ska ha nya möten kring en möjlig handlingsplan för att få ner priserna ytterligare.

Det slutgiltiga svenska valresultatet ser ut att dröja till onsdag men allt talar för att det blå blocket kommer att bilda regering. Det lär dock inte gå problemfritt men förhoppningen är förstås att det inte ska leda till samma långbänk som förra gången. Marknadseffekterna torde ändå bli marginella.

Måndag

Vi mjukstartar veckan med de danska inflationssiffrorna för augusti. Troligen är det uppåt som gäller men lite osäkert med hur mycket inflationen stigit. Inflationsförväntningarna hos de amerikanska hushållen ser ut att vara på väg att dämpas men låg på höga 6,2 procent i NY Fed:s senaste mätning.

Tisdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för augusti. Väntat är att det breda inflationsmåttet, KPI, ska fortsätta att röra sig neråt. Däremot verkar det som att kärninflationen, där energi- och livsmedelspriser räknas av, fortsätter uppåt. Så lite osäkert hur marknaden kommer att reagera om utfallen hamnar nära förväntningarna. Att inflationstakten förhoppningsvis fortsätter att sjunka innebär i alla fall en viss lättnad för hushållen. Framtidsförväntningarna bland tyska analytiker väntas ha dämpats ytterligare till finanskrisnivåer.

Onsdag

Två rysare väntar när inflationssiffrorna för Sverige respektive Storbritannien publiceras. Vi får se vilket land som har den högsta inflationen. Den mest intressanta siffran för oss är förstås den svenska och det väntas fortsatta uppgångar både avseende det breda inflationsmåttet, KPIF, och för KPIF exklusive energi. Det lutar därmed allt mer åt att Riksbanken kommer att tvingas till en rejäl räntehöjning i nästa vecka.

Torsdag

Prospera presenterar en färsk mätning över inflationsförväntningarna. Den här gången ingår arbetsmarknadens parter i underlaget vilket gör resultaten än mer intressanta. Det troliga är väl att arbetstagarparterna tror på både högre inflation och högre löner. Dessutom en hel del amerikansk statistik i form av hårda data och indikatorer. Lär ge en bra bild av tillståndet i amerikanska ekonomi inför Fed-beskedet. Bank of England har skjutit fram sitt penningpolitiska besked till nästa vecka på grund av sorgeperioden.    

Fredag

Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området. Vi får också detaljhandelssiffror från Storbritannien som ger en tydlig indikation på hur hushållen reagerat på högre inflation och stigande energipriser. Amerikanska hushåll ser ut att gå från superdeppiga till lite mindre superdeppiga.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -