Illavarslande siffor, ökad recessionsrisk

Makrokommentar Inköpschefsindexen runt om i världen fortsätter att backa och risken för en global recession har ökat ytterligare. Senare under veckan väntar viktiga besked kring hur centralbankerna ser på det uppkomna läget.

Inköpschefsindexen i EMU-området fortsätter att backa. De preliminära inköpschefsindexen för augusti landade på 49,7 i industrin och 50,2 i tjänstesektorn. Bägge indexen dansar därmed kring det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Enligt S&P Global, som sammanställer undersökning, hamnar det säsongsrensade och sammanvägda indexet på 49,2, vilket enligt dem tyder på att ekonomin i EMU-området troligen kommer att krympa under årets tredje kvartal.

Sämst går de i Tyskland där industriindex visserligen steg från 49,3 i juli till 49,8 i augustimätningen men där tjänsteindexet backade från 49,7 till 48,2.

Det mest oroande tecknet i undersökningarna är att det är nya order som står för större delen av nedgång i både industri- och tjänstesektor. Framför allt är det exportorderingången som backar. Dessutom växer färdigvarulagren kraftigt. Det delindexet steg faktiskt i den snabbaste takten på mer än 25 år. Sammantaget borgar nog detta för att inköpschefsindexen dessvärre kommer att sjunka ytterligare under de kommande månaderna.

Det som företagen framhåller som största skälen till en fortsatt försvagning är fortsatt hög inflation, generell osäkerhet och stigande energipriser.

Åt det positiva hållet drar att insatsvarupriser och komponentbrist ser ut att ha börjat lätta något. På lite sikt väcker det förstås förhoppningar om att inflationstoppen snart ska vara passerad. Dessutom fortsätter företagen att nyanställda, om än i mindre omfattning än tidigare. Dessutom ser företagen något mindre pessimistiskt på framtiden än tidigare.

Blickar vi utanför EMU-området kan konstateras att inköpschefsindexen i både Storbritannien och Japan kom in något svagare än väntat. I Storbritanniens fall rör det främst industrin medan det var tjänstesektorn som svek i Japan.

Markit, inköpschefsindex    
    Industri    
Japan   51,0 52,1 52,7
EMU-området 49,7 49,8 52,1
  Tyskland 49,8 49,3 52,0
  Frankrike 49,0 49,5 51,4
Storbritannien 46,0 52,1 52,8
    Tjänster    
Japan   49,2 50,3 54,0
EMU-området 50,2 51,2 53,0
  Tyskland 48,2 49,7 52,4
  Frankrike 51,0 53,2 53,9
Storbritannien 52,5 52,6 54,3
Källa: Macrobond      

Sammantaget målar det här upp en bild av en världsekonomi som fortsätter att svalna. Det ser ut att bli allt svårare att undvika en global recession. Om nu inte inflationen skulle börja sjunka och den europeiska energikrisen börjar lätta redan i närtid.

Det tredagars centralbankssymposium som inleds i Jackson Hole på torsdag, och där Fed-chefen Jerome Powells tal på fredag är huvudnumret, blir mer än högintressant mot bakgrund av det nuvarande läget i världsekonomin.   

Nu väntar inköpschefsindex från USA på tisdagseftermiddagen. Väntat är ett industriindex på 50,2 och ett tjänsteindex på 52,0.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -