Ökade finansoro inför Powell-talet

Makrokommentar Det var lite försiktigare tongångar på finansmarknaden under förra veckan. Stigande ränte- och recessionsoro lyfts fram som orsaker och därför blir också veckans konjunkturdata och centralbanksnyheter lite extra viktiga att hålla koll på.

Efter ett antal veckor med stadiga uppgångar tog börsoptimismen en paus under förra veckan. Den svenska börsen var ner med 1,8 procent medan S&P500 och Stoxx600 backade med 1,2 respektive 0,8 procent.

Ett bidragande skäl till att riskaptiten svek var att både korta och långa marknadsräntor återigen börjat röra sig uppåt. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 2,98 procent och tonen från diverse Fed-ledamöter har varit tämligen aggressiv. Beskeden har varit att det är alldeles för tidigt att börja spekulera kring eventuella räntesänkningar under 2023 och att dörren för en ny monsterhöjning med 75 punkter på septembermötet fortfarande är öppen.

Ett annat skäl till ökad oro är att energikrisen i Europa förvärrats ytterligare och att risken för en recession återigen är på uppgång. En ny tillfällig nedstängning av Nordstream1 har aviserats till nästa vecka och det europeiska gaspriset har stigit till en ny rekordnivå.

En effekt av stigande amerikanska räntor och ökat recessionshot i Europa är att dollarn nu åter handlas nära paritet mot euron. När det skrivs ligger kursen på 1,0038. Och inte att förvåna har förstås den svenska kronan tagit rejält med stryk när det är risk-av på marknaden. En dollar kostar 10,59 kronor och en euro 10,63 kronor.

Mot den här bakgrunden är det tämligen lätt att peka ut veckans två höjdpunkter. Den ena är tisdagens utrullning av preliminära inköpschefsindex för augusti. Den andra är centralbankssymposiet som inleds i Jackson Hole på torsdag och där huvudnumret är fredagens tal av Fed-chefen Jerome Powell. Det lär dessutom vara fler tunga centralbankselefanter som lär synas på podiet under de tre dagarna.

Nu är det visserligen väntat med en fortsatt konjunkturförsvagning och tämligen tuffa centralbanksföreträdare men alla eventuella överraskningar åt ettdera hållet lär ge stora genomslag på finansmarknaden.

För svenskt vidkommande har vi se fram mot siffror över bostadsbyggandet (måndag) och Valueguards bostadspriser (tisdag). Risken är förstås stor att det blir tämligen dyster läsning.

Men mest ser vi fram onsdagens tal från vice Riksbankschefen Martin Flodén. Ett ypperligt tillfälle för Riksbanken att ge tydliga indikationer kring hur man resonerar inför det penningpolitiska beskedet i september. Det har annars varit lite förvånande tunt med nyheter från Riksbankens sida under sommaren. Så nu börjar det bli dags att förbereda marknaden inför vad som komma skall.

Måndag

Den kinesiska centralbanken sänkte som väntat räntan under natten mot onsdag. 1-årsräntan sänktes med 5 punkter och 5-årsräntan med 15 punkter. I övrigt är det rätt tunt på makroagendan men svensk statistik över bostadsbyggande väntas visa på fortsatt minskat bostadsbyggande. På sikt bör fortsatt bostadsbrist vara en krockkudde mot kraftigt sjunkande bostadspriser. 

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. I de flesta fall väntas fortsatta nedgångar. Ett av undantagen är det amerikanska tjänsteindexet som sjönk överraskande mycket i juli-mätningen. Nu väntas en rekyl uppåt. Hushållens konfidensindikator i EMU-området väntas ha försvagats ytterligare i augusti, vilket i så fall inte borde förvåna någon. Bättre siffror än väntat skulle sannolikt ge riskaptiten ytterligare lite skjuts uppåt.

Onsdag

Vi ser fram mot talet från vice riksbankschefen Martin Flodén i vilket han ska summera det ekonomiska läget efter sommaren, enligt rubriken. Ett ypperligt läge att signalera hur Riksbanken tänker kring räntepolitiken framöver. Vi gissar på en ganska aggressiv hållning.

Torsdag

I Jackson Hole inleds ett tredagarsymposium för centralbanker. Det finns förstås ovanligt mycket för ledande centralbanksföreträdare att diskutera och huvudfrågan är förstås den höga inflationen. Det här är ett ypperligt läge för centralbankerna att signalera någon form av enighet kring hur den ska bekämpas så det kan komma en del viktiga marknadssignaler. Även en betydande splittring skulle de facto var en nyhet som kunde sätta fart på, bland annat, valutamarknaden.

Fredag 

Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell håller tal i Jackson Hole. Risken är att han spär på förväntningarna om fortsatt aggressiva räntehöjningar i likhet med vad andra företrädare för banken har gjort. Intressanta norska detaljhandelssiffror för juli och en indikator över hushållshumöret i augusti. Även tyska humörssiffror som lär visa på superdeppiga hushåll. Viktigast statistiken är ändå PCE-deflatorn från USA. Det är Federal Reserves mest centrala inflationsmått och om den visar på sjunkande kärninflation kan nog börsen ta ett lite glädjeskutt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -