Hur ser centralbankerna på inflationen?

Makroveckan Marknaden börjar hoppas på att den globala inflationstoppen är passerad, vilket gett börserna världen över lite ytterligare luft. Den här veckans höjdpunkter är norskt räntebesked och brittiska inflationssiffror

Riskaptiten på finansmarknaden fick lite förnyad skjuts under förra veckan. Den svenska börsen var upp med 2,5 procent medan S&P500 och Stoxx600 steg med 3,3 respektive 1,2 procent. Ett starkt bidragande skäl till den ökade riskviljan är att många på marknaden räknar med att inflationstoppen numera är mer eller mindre passerad. Det bidrar bland annat till att förväntningarna på fortsatt tuffa åtstramningar dämpats en aning.

Det återstår att se hur centralbankerna kommer att påverkas av lite sjunkande inflationssiffror när det trots allt är så att inflationen exklusive energipriser fortsätter att tryckas uppåt. Det borde fortsatt oroa centralbankerna, med Federal Reserve i spetsen, rejält. Protokollet från Federal Reserves senaste penningpolitiska möte publiceras under onsdagskvällen och lär ge oss lite mer kött på benen kring hur banken resonerar. 

En liten indikation på hur centralbanker kan tänkas fundera får vi när den norska centralbanken levererar sitt penningpolitiska besked på torsdag. För även om Norges bank flaggade för lite försiktigare räntehöjningar framöver i samband med sitt senaste räntebesked så har analytikerna numera justerat upp sina ränteförväntningar. Efter det senaste inflationsutfallet räknar man med att Norges bank höjer räntan med 0,50 procentenheter.  

Ur inflationshänseende och centralbanksagerande blir också onsdagens brittiska inflationssiffror en liten rysare. Här väntas visserligen att den breda inflationen backar tillbaka en bit men att kärninflationen fortsätter uppåt. Det bäddar i så fall för nya, och möjligen kraftfulla räntehöjningar från Bank of Englands sida. Den här centralbanken flaggar också för att försäljningar av obligationsportföljen kan fortsätta även efter att räntorna åter börjar sänkas. En strategi som möjligen kan få fotfäste även hos övriga centralbanker.

Under veckan håller vi också lite extra koll på vad som händer på den amerikanska bostadsmarknaden. En av de mer centrala nycklarna till den amerikanska konjunkturen. Nu har den börjat svaja och får vi ser större nedgångar kan konjunkturoron få lite extra skjuts. Siffror att hålla koll på är NAHB-index (måndag), bostadsbyggandet (tisdag) och inte minst försäljningen av befintliga bostäder (torsdag).

För svenskt vidkommande är det synnerligen tunt på viktigt makrodata. Det betyder att den svenska valrörelsen får lite extra utrymme och även letar sin in i finansvärlden. Marknadseffekten av detta lär dock bli obetydlig.

Måndag

De viktigaste siffrorna har publicerats under natten mot måndag när de kinesiska siffrorna över industriproduktion och detaljhandel levererats. Bägge siffrorna kom in något svagare än väntat. Den kinesiska centralbanken går dessutom mot strömmen och sänkte räntan något. Den kinesiska Covidstrategin fortsätter att sätta djupa spår i ekonomin. Håll också koll på det amerikanska NAHB-indexet eftersom det finns risk för negativa överraskningar när bostadsbyggarna ska ge sin syn på bostadsmarknaden.

Tisdag

ZEW-index i både Tyskland och EMU-området ligger, av förståeliga skäl, på mycket låga nivåer och det blir nog ingen förbättring när augustisiffrorna publiceras. Förstås en oro för den ekonomiska utvecklingen under höst och vinter som spelar in. Amerikanskt bostadsbyggande väntas fortsätta att minska medan industriproduktionen förhoppningsvis tar ett lite skutt uppåt.

Onsdag

Lär bli en hel del fokus på de brittiska inflationssiffrorna för juli. Här, liksom på många andra håll i världen, väntas den breda KPI-inflationen sjunka tillbaka något till följ av sjunkande energi- och bränslepriser medan kärninflationen fortsätter uppåt. Nya räntehöjningar från Bank of England lär därmed komma.  Uppdaterade BNP-siffror för EMU-området väntas visa på hygglig tillväxt under årets andra kvartal. Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll.

Torsdag

Vi fokuserar förstås på den norska centralbankens räntebesked. Visserligen flaggade banken för lite försiktigare räntehöjningar framöver i samband med det senaste penningpolitiska beskedet men efter höga inflationsutfall tror de flesta på en räntehöjning med 0,50 procentenheter. På marginalen sätter ett sådan räntebeslut försåts lite extra press på Riksbanken att ta i ordentligt när det är dags för dem att komma men en lite senfärdig räntehöjning. Håll dessutom koll på den amerikanska siffran över bostadsförsäljningar. Marknaden har än så länge tagit lite lätt på vagare bostadsförsäljningar men utvecklingen på bostadsmarknaden är viktig för konjunkturen.

Fredag

Japan har äntligen fått en inflation att tala om men det är fortfarande långt till någon form av åtstramning från Bank of Japan. Brittisk detaljhandel väntas fortsätta att sjunka, om än i långsam takt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -