På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Viktiga inflationssiffror väntar

Makro Det var lite lugnare på världens börser under förra veckan. Nu väntar mycket spännande inflationssiffror som kan få stor påverkan på finanshumöret framöver.

Det var lite dystrare på den svenska börsen i förra veckan och OMXSPI backade med 2,5 procent efter att formligen ha tjurrusat i juli. I USA steg S&P500 med 0,4 procent medan europeiska Stoxx600 sjönk med 0,6 procent. Så lite tillnyktringstendenser kanske eftersom problemen på makroområdet fortsätter att hopa sig.

Ett undantag är den amerikanska arbetsmarknaden som fortsätter att utvecklas starkt men baksidan av det konjunkturmyntet är förstås att det ökar sannolikheten för att Federal Reserve drämmer till med ytterligare en höjning med 0,75 procentenheter på nästa penningpolitiska möte. Ränteförväntningarna har i alla fall justerats upp efter sysselsättningssiffrorna och diverse tuffa utspel från en del företrädare för banken.

Noterbart är att de kora amerikanska räntorna steg kraftigt i förra veckan och tvåårsräntan nu ligger klart över de långa räntorna. Ett oroande konjunkturtecken.

En ytterligare faktor som kan komma att spä på risken för högre räntor är den amerikanska inflationssiffra för juli som publiceras på onsdag. Förhoppningen är ändå att den breda inflationen ska sjunka tillbaka en aning och lätta lite på trycket.

Det är även i övrigt en hel del fokus på inflationssiffror under veckan som kommer.

På onsdag kommer bland annat inflationssiffror från Norge och Danmark som blir en lätt uppvärmning inför fredagens svenska dito. I Sverige tror vi att KPIF-inflationen förmodligen letat sig ner en bit efter bland annat sjunkande bensinpriser men risken är stor at KPIF exklusive energipriser fortsätter att leta sig uppåt. Något som i så fall ökar trycket på Riksbanken att agera. Antingen i form att en större räntehöjning eller, och enligt oss hellre, genom att tidigarelägga nästa räntehöjning.

Håll också koll på de kinesiska inflationssiffror som publiceras under natten mot onsdag.

För svenskt vidkommande har vi också att se fram mot nya siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden när Mäklarstatistik publicerar färska siffror (och dystra) siffror på onsdag. Samman dag publicerar Konjunkturinstitutet en färsk konjunkturprognos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -