New York-börserna stängde på minus

USA New York-börserna bjöd på en svängig augustiinledning och passerade nollstrecket flertalet gånger under dagen för att slutligen stänga på röd mark. Oljebolagen sågs backa medan bolag inom dagligvaror gick klart starkare.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till 32.799. Nasdaqs tekniktunga kompositindex sjönk 0,2 procent till 12.369 och S&P 500 stängde på minus 0,3 procent till 4.119, motsvarande en nedgång om 0,4 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Nedgångarna kommer efter en avslutad julimånad som bjöd på tydliga uppgångar för samtliga tre huvudindex i USA. Dow Jones steg under månaden med nära 7 procent samtidigt som breda S&P 500 och Nasdaqs kompositindex var upp drygt 9 respektive 12 procent.

"Vi ser ett lättnadsrally på aktiemarknaden då pessimismen nått extrema nivåer, och då de långa räntorna kommit tillbaka nedåt", sade Chris Zaccarelli, investeringschef vid Independent Advisor Alliance, till CNBC.

Enligt Zaccarelli kommer lättnadsrallyt att kunna pågå ett tag till men nya flöden ut från aktiemarknaden bör komma i takt med att det blir allt tydligare att vi är på väg mot en mer typisk recession, med högre arbetslöshet och sjunkande nominell BNP.

Sektorsvis stod energi som tydlig förlorare på måndagen när sektorindexet inom S&P 500 var ned 2,1 procent, tyngt av sjunkande oljepriser. Svagt gick det även för banksektorn som var ned 0,8 procent. Den vinnande sektorn blev i stället bolag inom dagligvaror vars sektorindex steg 1,2 procent och bolag som Procter & Gamble stärktes med 2,9 procent.

Det bolaget som toppade S&P 500 var däremot flygtillverkaren Boeing som bjöd på en uppgång om 6,1 procent. CNBC rapporterade att den federala flygmyndigheten FAA har godkänt revisioner av inspektionsprotokoll som kan göra det möjligt för flygtillverkaren att återuppta produktionen av flygplansmodellen 787 Dreamliner.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio klättrade samtidigt 2,3 procent efter att ha meddelat att det öppnar sin första fabrik i Europa i september. Även sektorkollegan Li Auto steg 3,9 procent.

Alibaba har uppgett att det avser göra allt det kan för att behålla sin USA—notering. E-handelsjätten är sedan tidigare med på en lista med bolag som riskerar att avnoteras på grund av att de inte följer amerikanska regelkrav. Alibaba-aktien handlades större delen av dagen under nollstrecket men vände strax innan börsstängning upp 1,1 procent.

På räntefronten noterades en nedgång för den amerikanska tioårsräntan på 5 punkter till 2,60 procent medan den tvååriga motsvarigheten stod på 2,90 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -