På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Defensiv Sverigefond står stadigt i börsfallet

ANNONS Den sura inledningen på börsåret har blivit en prövning för Sverigefonderna. En fond som sticker ut är Lannebo Sverige Plus som parerat nedgången bättre än de flesta.

Lannebo Sverige Plus är en Sverigefond som sticker ut på flera sätt. Det första är att fonden har möjlighet att blanka aktier och därmed kan positionera sig såväl i aktier som man antar ska utvecklas bra och i aktier som man anser kommer att utvecklas dåligt. Det andra som sticker ut med fonden är huvudförvaltaren Martin Wallin och hans förvaltningsstil.

”Många placerare vill ha en fondförvaltare som inte tänker för mycket själv och som presterar ungefär som snittet. Jag kommer aldrig att vara en sådan förvaltare”, konstaterar han.

Lannebo Sverige Plus är en av de Sverigefonder som utvecklats absolut bäst hittills i år, eller rättare sagt minst dåligt. Anledningen är att Martin Wallin när andra investerare under 2020 och 2021 köpte högvärderade teknikbolag rörde sig i motsatt riktning.

”Folk skrattade åt oss för två år sedan när vi köpte banker. Det är inte så att vi gör tvärtemot konsensus bara för att, för mig handlar det om långsiktighet. Vi har en långsiktig strategi som vi håller fast vid oavsett vad andra gör”, säger han.

Köp fonden Lannebo Sverige Plus här

Martin Wallin har en bakgrund som hedgefondförvaltare och menar att han även som förvaltare av Lannebo Sverige Plus tänker i termer av absolut avkastning. Målet är att skapa mesta möjliga avkastning till minsta möjliga risk. Att den egna fonden sedan starten utvecklats bättre än sitt jämförelseindex ger han inte mycket för.

”Jag skulle ju aldrig köpa en aktie bara för att den gått bra. Jag köper en aktie för att jag tror på bolaget, ledningen, marknadspositionen och värderingen. Det bör vara samma sak när man investerar i en fond. Om du inte vill äga fonden i minst fem år då ska du inte köpa den överhuvudtaget”, säger han.

Köp fonden Lannebo Sverige Plus här

Fakta Sverigefonden Lannebo Sverige Plus

Förvaltare: Martin Wallin och Robin Nestor

Fokus: Fonden investerar i välskötta bolag med globala möjligheter och rimliga värderingar. Fonden har möjlighet att blanka aktier.

Avgift: 1 % fast avgift samt 20 % på avkastning som överstiger Stockholmsbörsens avkastning inklusive utdelningar (SIXPRX)

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad finns att ta del av på lannebo.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -