BV: Spekulera mindre, investera mer

Krönika Att vara kortsiktig på börsen skapar sällan stora värden, om man inte är exceptionellt duktig på trading vilket få människor faktiskt är. Mindre spekulation och mer långsiktighet brukar löna sig.

Det har inte undgått någon att börsen de senaste två åren varit väldigt volatil där pandemin i början av 2020 utlöste ett massivt kursfall. Därefter steg världens börser rejält under extremt stor volatilitet. Under 2021 fortsatte dessa stora rörelser, med dragning uppåt där Stockholmsbörsen summerade uppgången till över 30 procent. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 22 den 30 maj

Läs mer om Börsveckan.

Och nu i år är börserna ner rejält. Det svänger upp och ner, vilket inte är något konstigt. Men rörelserna har känts större på sistone och det kan bero på flertalet faktorer, såsom en ökad andel dagshandlare, högre likviditet, mer datorhandel och algoritmisk handel men också givetvis extraordinära händelser såsom krig i Europa, pandemi etc. Det är nog flera inom finansbranschen som åldrats rejält de senaste åren. 

Nya privatinvesterare har också flockats till börsen på senare tid. Många av dessa gjorde fina pengar under återhämtningsfasen 2020 och uppgången 2021 och man kunde i princip kastat pil på en valfri börslista och sett depån öka i värde. Nu när börsen kommit ner och en och annan ligger snett i sina positioner i tidigare pandemivinnare, så ökar nervositeten. 

Det här har också medfört en del konstigheter bland den väletablerade delen av finansmarknaden. Häromdagen såg jag en nyhet i det klassiska verkstadsbolaget Alfa Laval där Handelsbankens analysavdelning hade sänkt rådet till sälj på kort sikt (definierat som 3 månader), från tidigare köp.

Vidare gick att läsa att Handelsbanken egentligen gillar Alfa Lavals tillväxtprofil och spår att bolaget kan växa i enlighet med målet om 5 procent organiskt per år, men att flertalet faktorer inom divisionen Marine (som står för ca 1/3 av omsättningen) riskerar dämpa utvecklingen framöver. Handelsbanken förväntar sig dock att bolagets energiverksamhet kommer att stärkas av ett ökat fokus på energieffektivitet framöver, samt att den konjunkturstabila verksamheten inom divisionen Food & Water kommer kunna stå emot en dämpad ekonomisk tillväxt.

Dock förklaras Marine ha satt tonen för aktiens utveckling historiskt sett och samtidigt som banken gillar dess utsikter, bedöms stigande priser och begränsad kapacitet på skeppsvarv därför kunna sätta käppar i hjulet för aktien.

Det här anser jag är en smula konstigt. Här har alltså SHB ett tydligt säljråd på 3 månaders sikt men man verkar trots allt gilla Alfa Laval långsiktigt. Genast reser sig ett par frågor. Här försöker man alltså bedöma hur aktien ska gå på 3 månaders sikt. Man bortser lite grann från fundamental analys och går mer på en slags teknisk analys. Hur ska kunderna agera? Ska man sälja aktien nu och köpa tillbaka om 3 månader? Eller ska man passa på att köpa när aktien kommer ner? Eller ska man inte göra någonting alls? Courtageintäkterna blir bra för banken om kunden agerar men vad är det bästa rådet för gemene man?

Jag antar att de i första hand vänder sig till institutioner och stora kapitalförvaltare, vilka paradoxalt nog också sitter med stora poster som ska omsättas, vilket i sin tur gör det ännu svårare att agera på kort sikt. Eller är det till framförallt traders man riktar rådet till? Jag blir fundersam.   

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 22 den 30 maj

Läs mer om Börsveckan.

Och varför ens försöka bedöma hur en aktie utvecklas på så kort tid som 3 månader? Det är omöjligt att veta, i synnerhet i en miljö där hög osäkerhet råder och dessutom i ett läge där Alfa Laval också tappat 40 procent från toppnivåerna det senaste året.

På kort sikt tenderar börsen att styras av en rad makroekonomiska faktorer och den generella riskaptiten såväl som kapitalflöden. En enskild akties utveckling påverkas i allra högsta grav av detta också.  Ju kortare tidshorisont, desto mer brus och slump. Om något tycker jag att 12 månader är en för kort horisont. Ett bra case tar oftast tid att utveckla såvida inte det är nån sorts ”specialevent”, typ extrem kursrörelse, vinstvarning etc. 

Jag tycker att SHB:s beslut är ett tecken i tiden. Det bästa vore att blicka 1-2 år framåt, göra en bedömning kring bolagets fundamentala förutsättningar och därefter rekommendera kunderna att agera utefter den samlade bedömningen man kommit fram till som analytiker. Det är svårt nog och kräver väldigt mycket arbete. Att hålla på med råd på 3 månaders sikt skapar inte särskilt mycket nytta enligt mitt tycke. Det blir väldigt mycket gissningar och den fundamentala analysen blir väsentligt mindre intressant.  

Aktiers långsiktiga utveckling korrelerar starkt med den underliggande vinstförmågans utveckling. Man ska alltid se till hur vinsten per aktie utvecklas över tid. Sedan kan vinstmultiplarna givetvis gå upp och ner beroende på många faktorer, där ränteutvecklingen i ekonomin överlag är viktig. 

Det viktigaste är just att göra rimliga antaganden i hur vinstutvecklingen kommer se ut de kommande åren, och inte ägna särskilt stor viktig kring hur aktien i sig utvecklas på 3 månaders sikt. 

De flesta framgångsrika investerarna är dem som har en lång investeringshorisont och som orkar äga aktier över lång tid, såväl i upp- som nedgång. Det är så värde skapas men där man samtidigt givetvis ska ta löpande avstämningar och pröva sin tes och sina antaganden löpande i takt med att mer information ges kring bolagets utveckling i form av kvartalsrapporter osv. Ett vanligt misstag som många gör är att just tänka kortsiktigt och att ständigt jaga nästa kursvinnare. Något SHB nu alltså verkar ägna sig åt. 

Men inte nog med det. Den förväntade avkastningen på de korta råden uppskattas till mer än 5 procent på 3 månader. Det betyder minst 21 procent i årstakt. Samtidigt menar SHB att de långsiktiga råden på 3 års sikt förväntas ge en totalavkastning på mer än 40 procent. Konkret blir det alltså dubbelt upp för de kortsiktiga råden på 3 månader, mot de långsiktiga på 3 år.

Denna hybris som SHB ger uttryck för i den utfästelsen är anmärkningsvärd. Vi ser fram emot att följa upp utfallet av detta där SHB alltså ska ge minst dubbla avkastningen mot index över tid via dessa kortsiktiga rekommendationer.        

Vårt råd till våra läsare är att inte kliva in i någon spekulationshandel. Tvärtom, spekulera mindre och investera mer på börsen. Börsen är inget casino, även om det finns, tendenser till det.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -