Upplåsta aktieposter kan sätta press

Börs Börsnoteringarna stod som spön i backen under 2021 och många inlåsningar av stora aktieposter löper nu successivt ut. Placera listar några aktuella exempel där säljtrycket riskerar att öka den närmaste tiden.

I samband med en börsnotering är det vanligt att stora ägare, styrelsemedlemmar och företagsledningen skriver på ett så kallat lock-up-avtal, där villkoren framgår av prospektet. Poängen är att nya aktieägare ska kunna känna sig trygga med att de befintliga ägarna eller personerna som driver bolaget inte passar på att dumpa sina aktier över börsen det första de gör efter noteringen.

Men inlåsningen är tidsbegränsad och i kölvattnet av förra årets intensiva noteringsaktivitet i Stockholm löper nu många lock-up-perioder ut. Det behöver inte betyda att de tidigare inlåsta ägarna säljer sina aktier förstås, men risken för ett ökat säljtryck ökar de facto. Och bara vetskapen om att det finns ett överhäng som kan släppa vid en viss tidpunkt kan påverka prissättningen på en aktie.

Med hjälp av ägardatabasen Holdings statistik har vi gått igenom inlåsningarna som löper ut de kommande veckorna fram till slutet av maj. Vi har i tabellen nedan gjort ett urval där vi sorterat bort mindre bolag samt bolag där aktierna som låses upp står för en väldigt blygsam del av kapitalet.

Närmast på tur med inlåsningar som går ut redan den här veckan finns Swedencare, Synsam, Volvo Cars och Hemnet.

I Swedencares fall avser inlåsningen en 90-dagarsperiod för aktieägande styrelsemedlemmar, vd och finanschef till följd av en riktad nyemission i januari som djurhälsobolaget gjorde för att finansiera ett stort förvärv. Styrelseledamöterna Håkan Svanberg, Johan Bergdahl (JCC Group Invest) och Håkan Lagerberg (Mastan AB) har alla tre ett betydande ägande i bolaget som snart inte längre är inlåst.

För Hemnets del handlar det om företagsledningen och styrelseledamöter som nu blir fria att sälja efter att ett år passerat sedan noteringen. Största posten som låses upp sitter styrelseledamoten Pierre Siri på med 3,5 procent av kapitalet, motsvarande ett värde på närmare en halv miljard kronor. Vd Cecilia Beck-Friis och ordföranden Håkan Erixon, med 0,8 respektive 0,6 procent av kapitalet, blir också upplåsta.

Värt att notera i Hemnets fall är att de största ägarna General Atlantic och Sprints Capital som hade en kortare lock-up-period redan har minskat sitt ägande i omgångar för att nu sitta på 22,9 respektive 8,8 procent av aktierna. General Atlantic gjorde en stor försäljning så sent som för en månad sedan vilket pressade ned aktien som sedan har fortsatt ned, men alltjämt står högre än noteringskursen 115 kronor per aktie.

Att Geelys stora ägande i Volvo Cars blir upplåst efter ett halvår på börsen är förstås kittlande med tanke på bolagets storlek, men den kinesiska ägaren har uttryckt en långsiktig syn på sitt ägande och det skulle överraska om man hade fingret på säljknappen redan nu.

Optikerkedjan Synsam gick i skuggan av Volvo Cars till börsen samma dag, den 29 november i fjol, och fick precis som biltillverkaren en bra start. Aktien har stått emot börsoron relativt bra och trots en nedgång från årsskiftet står kursen mer än 30 procent högre än noteringspriset 50 kronor.

Återstår att se om storägaren, riskkapitalbolaget CVC Capital, med knappt 61 procent av aktierna i bolaget tycker att det är tillräckligt för att börja skala ned sitt ägande efter att inlåsningen släppt.

Ett annat riskkapitalbolag som kan tänkas sälja de närmaste veckorna är Altor. Efter att ha gjort en så kallad placing i klädbolaget Revolution Race (RVRC) i mars så åtog man sig samtidigt att inte sälja ytterligare aktier innan 10 maj. Altor sitter på 31 procent av aktierna efter marsförsäljningen som motsvarade omkring 5 procent av bolaget.

Även i batteribolaget CTEK sålde Altor en del av sitt ägande i slutet av mars. Här har Altor åtagit sig att inte göra någon ny försäljning av de 10 procent man fortfarande äger förrän rapportdatumet 11 maj.

Andra bolag med lock-ups på utgående i maj som kan vara värda att hålla ögonen på är Fasadgruppen, Checkin, Linc, Mildef, Permascand och Klarabo.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -