Börsveckan: Det kommer ljusare tider

Krönika Det råder hemska tider just nu med krig i Europa och börsfall. Men lyft blicken! Våren är på frammarsch och ondskan kommer att besegras även denna gång.

Jag behöver väl inte dra en sammanfattning kring hur börsen har börjat 2022? De flesta som har investeringar på börsen är nog rätt medvetna om det. Ett haveri är kanske att ta i, men börskrasch är nog inte orimligt att kalla det vid det här laget efter en nedgång med cirka 22 procent för OMXSPI sedan toppnoteringen den 4 januari.

Och anledningarna är också välkända. När vi äntligen fick se ljuset i tunneln efter covidpandemin så började centralbankerna sakta men säkert dra tillbaka stimulanserna och räntebanan har pekat uppåt egentligen sedan hösten 2021. Inget orimligt, och någonstans ganska förutsägbart också givet att världsekonomin tuffade på riktigt bra efter att ha parkerat under pandemin.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 14 mars

Läs mer om Börsveckan.

Men så kom då Putin på idén att inleda ett krig i Ukraina och optimisterna fick sig en rejäl knäck och återhämtningen för världsekonomi likaså. Sedan två veckor tillbaka har mörkret lagt sig som en enorm våt filt över kapitalmarknaderna. Vi har vaknat till hemska nyheter i princip varje morgon och vi som jobbar med börsen har givetvis haft svårt att fokusera på vår kärnverksamhet då tankarna primärt gått till de tusentals människor som fallit offer för Putins hemska aggressioner.

Många av våra läsare har också drabbats ekonomiskt av detta, i form av portföljer som backat kraftigt. Långsiktighet, som är en mycket viktig egenskap hos varje investerare, har fått sig en rejäl törn. Långsiktig för vad? Långsiktig när världen går in i ett tredje världskrig? Vad spelar långsiktighet för roll när tragedierna rullas ut efter varandra hittills två år in på 20-talet? Först Covid i början av 2020 och nu krig i Europa.

Ja, det är lätt att kasta in handduken och känna att allt bara är ett elände. Bäst att likvidera portföljen och rädda det som räddas kan. Tänker många. För att kanske aldrig komma tillbaka igen till börsen.

Men tappa inte hoppet! Bättre tider kommer att komma. Det ligger i vår natur, i människans DNA, att ständigt hitta nya vägar till att förbättra vardagen och att förbättra förutsättningarna för kommande generationer. Ondskan får aldrig tillåtas att segra. Inte denna gång heller. Människan har klarat många krig och många eländiga perioder genom historien. Även denna gång, vågar jag hävda.

Visst kan situationen eskalera till ett tredje världskrig i ett worst case scenario, men det finns många förlorare i allt detta som sker just nu och när det finns tillräckligt många förlorare så kommer man försöka finna en väg att gå framåt. Även om det betyder eftergifter i det korta perspektivet. Men på sikt kommer situationen lugna ner sig. Våra institutioner och politiker må ha problem att hitta pusselbitarna just nu, men det kommer att komma lösningar och kompromisser som återigen kommer skapa ett ljus längst bor i den mörka tunneln vi befinner oss i just nu.

Utnyttja därför denna period till att bli en bättre investerare, så att Du kan ta nästa steg i din investeringskarriär. Utnyttja också tiden till att försöka analysera konsekvenserna av kriget. Vi har redan sett att energipriser, insatsvaror, matpris och annat har skenat. Hur kommer det slå mot bolagen man äger? Vilka sektorer kommer att drabbas hårdast? Vilka revideringar behöver man göra i sina prognoser de kommande åren för bolagen man äger? Kan detta leda till permanenta förändringar så småningom? Att EU helt slutar köpa in rysk gas? Vem är vinnare/förlorare på det? Behöver man justera sektorexponeringen i portföljen på basis av detta?  Det är lätt att fastna i hur det ser ut idag, men som investerare måste man alltid försöka ligga steget före och tänka på hur världen ser ut imorgon och anpassa sig efter den bilden snarare än nuläget.

Börsen handlar för de flesta om att investera i bra bolag. Spekulera lämpar sig inte för gemene man. Kriget och situationen idag har visat att det är otroligt svårt med timing. Börsen rör på sig för mycket och volatiliteten är för hög.

Det passar därför de flesta bättre att investera långsiktigt och nedgången har visat på vikten av att förstå vad man äger. Och att man är trygg i sina innehav, oavsett hur kurserna rör på sig på veckobasis, eller månadsbasis. Ja, faktiskt även på årsbasis. Glöm aldrig att det är riktiga bolag du investerar i. Bolag där förutsättningarna faktiskt sällan förändras radikalt över en natt. Självklart finns vissa undantag. Ta Ferronordic till exempel vars hela ryska verksamhet kan ifrågasättas om den besitter ett värde när kriget började och sanktionerna mot Ryssland initierades. Men jag tror (och hoppas) att även Ferronordic kan komma på fötterna igen när vi får ett avslut på kriget som ju i sig är en exceptionell händelse som inträffar extremt sällan.

Just Ferronordic visar också på ytterligare en viktig lärdom; diversifiering. Oavsett hur bra ett bolag presterar och oavsett hur mycket man gillar ett bolag, så ska man aldrig lägga alla ägg i samma korg.

Har man inte tiden eller intresset att läsa in sig på bolag så är det bättre att köpa breda fonder eller stabila investmentbolag som bas i en portfölj. Risken minskas då avsevärt.

Summa summarum. Vi befinner oss i en hemsk tid just nu. Men det kommer att bli bättre. Ge därför inte upp. Det är viktigt att kunna hålla kvar sina aktier även när det är skakigt på börsen och i perioder då det ser beckmörkt ut, likt finanskrisen för 15 år sedan eller coronakraschen för två år sedan. Den som höll kvar vid sina bolag fick sannolikt se dem värderas upp igen och mer därtill. Det gäller framför allt att kunna lyfta blicken och göra en rimlighetsbedömning kring bolagets långsiktiga tillväxtutsikter. Det är där merparten av en akties värde ligger, inte i årets intjäning. Var står bolagen jag äger om 3-5 år? Är sannolikheten god för att bolaget i fråga är större och bättre år 2025-2026?

Och framför allt, sälj inte allt nu. Det borde man ha gjort tidigare i såfall. När de flesta är dystra till börsen, och rubrikerna är svarta i dagstidningarna, då vet man att botten är nära.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 14 mars

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -