På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Det här är Swift

Ryska invasionen Att utesluta Ryssland från Swift är en av de sanktioner som diskuterats mest sedan Ryssland invaderade Ukraina. Placera förklarar vad det är och varför det skulle kunna vara så effektivt.

Swift är en förkortning för Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Det är en organisation som ägs tillsammans av sina medlemmar och som sköter ett nätverk för kommunikation inom bankväsendet. Det är inte bara banker som skickar information mellan varandra, även börser och andra finansiella institutioner är anslutna.

Man skulle kunna likna det vid en postgång där meddelanden först kommer till postkontoret (Swift) som tack vare koderna skickar till rätt adress (banken eller börsen till exempel) och till rätt person (kontot). De banker som utesluts från Swift kan helt enkelt inte göra transaktioner med utlandet, eftersom dessa vägar stängs av.

Swift har funnits sedan 1973 (nätverket sedan 1977) och har mer än 11 000 anslutna organisationer i över 200 länder. Det var en svensk, Carl Reuterskiöld, som var vd de första tio åren och hade en stor roll i att bygga upp det globala nätverket. Swift ersatte ett system med telex, maskinsänd telegrafi.

Huvudkontoret ligger i La Hulpe i den vallonska delen av Belgien, precis på gränsen till Flandern. Servrarna som sköter de europeiska transaktionerna ligger i Nederländerna och Schweiz. Swift lyder under belgisk lag och därmed EU:s lagar och regler. Det betyder att om EU bestämmer om sanktioner som skulle stänga ute ryska banker och institutioner från Swift.

Ett exempel är att det inte går att skicka pengar till eller från iranska banker via Swift sedan 2012 eftersom man uteslutit dem enligt sanktioner som EU bestämt.

Swiftsystemet bygger på en rad olika standarder, såsom koder för olika värdepapper och börser. Till exempel standarden för MIC-koder, där koden för Nasdaq Stockholm är XSTO.

Du har kanske använt en BIC-kod, som är en annan ISO-standard, om du någon gång skickat pengar till en utländsk bank och även ett IBAN-nummer, som även det är en standard i Swift-systemet. Dessa är alltså koder och nummer för att pengarna ska hamna på rätt institut och rätt konto.

I praktiken innebär det att ett uteslutande från Swift gör att banker i Ryssland inte kan ta emot eller skicka pengar över gränsen, möjligen med undantag för Kina för att de har byggt upp ett eget system sinsemellan. Det gör att ryska företag eller privatpersoner heller inte kan betala eller ta emot pengar.

Att utesluta ryska institut ur Swift är på ett sätt en mer långtgående sanktion än de som USA och EU kommit överens om hittills, vilket bland annat resulterar i att ryska banker inte får handla i dollar, euro, yen och pund.

Exempelvis innebär de nuvarande sanktionerna möjligheten för till exempel Tyskland att betala för rysk gas i rubel, vilket inte hade gått, eller åtminstone blivit långsammare, krångligare och dyrare, om ryska banker uteslutits från Swift.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -