Börsen nära noll, SBB faller 13 procent

Börsen Stockholmsbörsen låg på plus vid lunchtid på onsdagen, men den inledande uppgången hade mattats av betydligt. Blickarna fortsätter att riktas mot Ukraina och det ryska invasionen i den östra delen av landet.

Vid klockan 12.45 var det svenska storbolagsindexet upp 0,1 procent till nivån 2.160. Aktier för 8,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 0,7 procent och franska CAC40 låg 1,1 procent högre.

SCA, Evolution och Swedish Match tog täten inom storbolagsindex med kursuppgångar runt 1 procent. På motsatta sidan inom OMXS30 låg Sinch sämst till med ett tapp på 3,7 procent, följd av Getinge på minus 1 procent.

I det svenska nyhetsflödet dominerade den fortsatta rapportperioden.

Fastighetsbolaget SBB redovisade bättre kvartalssiffror än väntat för så väl driftöverskott som hyresintäkter. Bolaget spår ett resultat på 8:10 kronor per stamaktie A och B för 2022, en minskning från 8:47 kronor 2021. Aktien backade 12,6 procent.

SBB kommer att vidta åtgärder mot Viceroy Research som blankat aktien och som tidigare i veckan släppte en rapport där fastighetsbolaget anklagades för tveksamma affärer.

"Det här handlar om kriminella personer som har konspirerat för att råna svenska småsparare och vi kommer att komma med svar på detta", säger vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det fjärde kvartalet.

Investmentbolaget Storskogen drabbades av en ännu hårdare rapportreaktion. Aktien var ned drygt 17 procent, efter ett lägre ebita-resultat än väntat, om än med högre nettoomsättning än estimaten.

Rapportaktuella kundanskaffningsbolaget Catena Media handlades ned lite över 9 procent. Intäkterna ökade med 20 procent i fjärde kvartalet medan lönsamheten föll tillbaka som en följd av en blandning av tillfälliga faktorer, bland annat intäktspress från sportspelsoperatörer i Europa samt lättade pandemirestriktioner i Japan som påverkade onlinekasino, uppgav vd Michael Daly i rapporten.

Truecallers rapport var i linje med de preliminära besked som bolaget lämnat om en tillväxt på över 100 procent och en ökning av justerat ebitda på närmare 160 procent. Men marknadens och analytikernas förväntningar är högt ställda på det svenska techbolaget och rapporten fick ett kyligt mottagande på börsen, aktien sjönk 1,3 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearch lyfte 18 procent efter att ha redovisat en nettoomsättning på 188 miljoner kronor (160) och en orderingång som ökade till 345 miljoner kronor (239) i det gångna kvartalet.

En annan kursvinnare var bryggeriet Kopparbergs, som vände till vinst med ett rörelseresultat på 42 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-35,2). Aktien avancerade drygt 8 procent.

En annan stark uppgång syntes i Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik. Aktien klev upp 6,5 procent. Rörelseresultatet i fjärde kvartalet ökade till 27,2 miljoner kronor (12,5).

FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare, handlades upp drygt 9 procent efter ökad försäljning och vinst i det gångna kvartalet.

3D-bioskrivarbolaget Bico var ned 1,3 procent efter rapport. Nettoomsättningen mer än dubblerades till 519 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Förlusten efter skatt blev 25,9 miljoner kronor jämfört med en vinst på 20,4 miljoner kronor samma period i fjol. Bolaget har en tydlig plan för att visa lönsamhet under 2022, enligt vd Erik Gatenholm.

OX2 klättrade 9,5 procent. Vind- och solkraftsbolaget har tecknat avtal om att sälja och bygga en vindpark utanför Sundsvall till Renewable Power Capital till ett totalt värde om 2 miljarder kronor.

SAS fortsatte i stället ned drygt 3 procent. På tisdagen redovisade flygbolaget minskat resultat och en "fullständig omvandling" av verksamheten.

På rekommendationsfronten har Danske Bank höjt gamingbolaget Paradox aktie till köp från behåll. Aktien var upp 7,9 procent.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt Dustin till behåll från köp och riktkursen till 90 kronor (130). IT-återförsäljaren backade 5 procent på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -