Alphabets aktiesplit vägen till finindex

Aktiekommentar Alphabet levererade inte bara ett av teknikjättarnas starkaste rapporter som rosades av marknaden, utan annonserade även en kommande aktiesplit. En aktiesplit som öppnar en tidigare stängd dörr.

Efter att Alphabet-aktien mer än fördubblats på mindre än två år kom det efterlängtade beskedet om en kommande aktiesplit 20:1.

(Grafik: AlvandriaVector)

En split ändrar inget fundamentalt i bolagets finansiella struktur. Men storleken på spliten är spektakulär i sig.

Om historien upprepar sig så kommer sannolikt splitens psykologiska effekt att få kursen norrut. Det gjorde det för andra stora teknikjättar som genomfört aktiesplit.

Apples aktie steg betydligt efter att bolaget annonserade sin 4:1 split i juli 2020. Ännu större effekt hade Teslas aktiesplit på 5:1 i augusti 2020. Då steg aktien smått otroliga 70 procent på 20 dagar mellan annonseringen av spliten till genomförandet.

Man får inte glömma Nvidia som gjorde sin aktiesplit på 4:1 den 20 juli i fjol. Aktien fortsatte kraftigt upp under hösten för att stänga fjolåret med en rekorduppgång.

Många analytiker hyllar beslutet och säger att det ökar likviditeten i aktien och öppnar dörren till det prestigefyllda Dow Jones Industrial Average index.

I praktiken innebär spliten för privatsparare att det att bli enklare att handla Alphabet-aktien, då priset per aktie kommer att landa runt 150 dollar i stället för dagens nivå strax under 3 000 dollar per aktie.

När nu aktien kommer ner i absoluta tal till runt 150 dollar, har det också en betydande effekt för indexberäknaren S&P Dow Jones idékommitté som väljer in aktier i Dow Jones Industrial Average Index.

Dow Jones Industrial Average (ofta bara kallat Dow Jones Index) grundades av USA:s ledande affärstidning Wall Street Journal och informationsföretaget Dow Jones grundare Charles Dow.

När indexet såg dagens ljus fanns inga räknemaskiner eller datorer. Det gjorde att man använde aktiepriset som beräkningsfaktor vid indexberäkning. Det var helt enkelt det mest tidseffektiva och enklaste sättet.

Indexet styrs av en indexkommitté och använder inte ett rent mekaniskt regelverk, viket gör att det blir helt klart mindre transparent. Och det är inte börsvärdet som styr respektive bolagsvikt i index, vilket är standard i branschen. Det är aktiepriset som styr indexvärdets utveckling.

Indexkommittén bestämmer när det ska komma in ett nytt bolag i index och ett gammalt ska ut. Det finns inga fasta riktlinjer i regelverket som säger hur ofta de ska träffas och när nya bolag bytas ut i index. Uppdraget är att indexet ska spegla det amerikanska näringslivet och att indexet ska bestå av 30 bolag. 

Dow Jones indexet saknar stora delar av det stora teknikjättarna som väger tungt i S&P 500 index och som är en stor och viktig del av det amerikanska näringslivet.

Vi hittar inte bolag som Amazon, Alphabet, Netflix, Nvidia och Meta i indexet. Att Amazon och Alphabet inte finns med har sin matematiska förklaring. Båda aktierna skull förstöra indexvikterna om de kom med i indexet och skulle i praktiken lägga beslag på halva börsvärdet.

Men nu ändras spelplanen för Alphabet, med den massiva spliten på 20:1. Nu kan idékommittén ta in aktien utan problem, och vikten för Alphabet skulle bli betydligt mindre i Dow Jones index än de 4 procent bolagets aktier väger i S&P 500 index.

Det finns flera faktorer som talar för att Alphabet bör komma in i Dow Jones Industrial Average indexet.

Genom att inkludera Alphabet-aktien i indexet, skulle man inte öka vikten för tekniksektorn som redan väger drygt 22 procent.

Detta eftersom bolaget hör till kommunikationsservicesektorn och skulle hjälpa till att öka vikten för sektorn som idag är beskedliga 3,7 procent av Dow Jones index, jämfört med drygt 10 procent i S&P 500 index.

För de som tror att Alphabet kommer inkluderas i Dow Jones Industrial Average så finns det en uppsida i aktiekursen när den inkluderas i indexet.

Det beror på att aktiefonder som är passivt förvaltade så kallade indexfonder måste köpa aktien när den ingår i ett index som fonden följer. Och just det passivt förvaltade kapitalet i form av indexfonder och börshandlade fonder är större och mer betydelsefullt än någonsin.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som

kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -