Kinafonderna går in i tigerns år

Fondkommentar Många aktörer på finansmarknaden hoppas att de lågt värderade kinesiska börserna ska ge Kinafonder revansch nu när det är tigerns år. 2021 hörde Kinafonderna till en av de sämst presterande fondkategorierna. Placera summerar fjolåret och ser vad som talar för fondkategorin 2022.

2021 var ett utmanande år för Kinafondsinvesteraren, fondkategorin Kinafonder backade med knappt 13 procent. Den bredare kinesiska fondkategorin Kina och närliggande som även inkluderar börserna i Taiwan, Hongkong och Sydkorea klarade sig bättre med en genomsnittlig nedgång på knappt 3 procent.

Kina startade 2021 med ett starkt 2020 i ryggen och de kinesiska fastlandsbörserna steg betydligt fram till det kinesiska nyåret i mitten på februari. Då började flera ledande investmentbanker sälja av stora block av fem kinesiska teknik- och internetaktier noterade i USA, från den högt belånade och kapsejsade amerikanska hedgefonden Archegos.

Det blev startskottet på en korrektion i kinesiska internetaktier, samtidigt som värdeaktier blev alltmer i ropet hos de globala investerarna och fick kapitalflödena att vända ut från kinaaktier.

De kinesiska myndigheterna skärpte samtidigt allt fler regleringar inom digitala utbildningar, monopoltendenser inom e-handel, internet- och dataspel och fin-tech. Myndigheterna delade ut en rekordstor bot på 2,8 miljarder dollar till e-handelsjätten Alibaba för missbruk av maktställning.

Kinesiska myndigheter har även begränsat skärmtiden för barn att spela mobildataspel, vilket påverkat den kinesiska dataspelutvecklaren och spelplattsformsjätten Tencents intjäning.

Regleringsivern skapade oro hos investerarna, samtidigt som osäkerheten kring eventuella avnoteringar av kinesiska bolag på de två USA-börserna tog fart. Det märktes inte minst för den USA-noterade Alibaba-aktien som i det närmaste halverades i värde under fjolåret.

Då ska man ha i bakhuvudet att inför 2021 var det Kinas och Asiens exklusive Japans högst värderade bolag. Idag intar den andraplatsen i Kina efter Tencent och bara fjärdeplatsen i Asien.

MSCI Asia ex Japan Index

Risken ökade ytterligare i september när den skuldsatta kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande hamnade på förstasidorna. Med en hotande kollaps var investerarna rädda för en dominoeffekt till andra sektorer och inte minst en smäll för långivare och banker.

Skillnaden mellan fastlandsnoterade kinesiska A-aktier och utlandsnoterade kinesiska aktier var stor i fjol. MSCI China A-aktier som innehåller aktier noterade på de två fastlandbörserna Shanghai och Shenzhen stannade på plusavkastning. MSCI China Index som även inkluderar Hongkongbörsens noterade kinesiska aktier och inte minst USA-noterade Kinaaktier backade 21 procent mätt i amerikanska dollar.

Förklaringen anses vara av skillnaden i investerarsentimentet mellan kinesiska och utländska investerare. I fastlandsnoterade kinesiska A-aktier är det främst kinabaserade investerare som står för den största delen. Utländska investerare utgör den största andelen i kinesiska aktier noterade i Hongkong och på USA-börserna.

Andelen Kinafonder som slutade med minusavkastning var många och Placera har listat förlorarfonderna från Avanzas fondutbud.

Fonder avkastning 1 år
Invesco PRC Equity A USD AD −23%
GAM Star China Equity A USD Acc −22%
Fidelity China Consumer A-Acc-USD −21%
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc −20%
Templeton China A(acc)USD −19%
Amundi Fds China Equity A USD C −19%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc −19%
JPM China A (dist) USD −18%
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD −18%
Invesco China Focus Equity A USD Acc −18%
Källa: Morningstar & Avanza  

 

Tuffast har det varit för fonden Invesco PRC Equity A. Fonden är aktivt förvaltad och koncentrerad med 45 innehav. Största sektor är sällanköpsvaror som utgör en tredjedel av fondens värde. E-handelsbolaget Meituna hör till sällanköpsvaror och är fondens näst största innehav med en vikt på 7 procent. Tencent är fondens största position på närmare 10 procent.

Flera analyshus lyfter fram Kinafonder som intressanta för 2022. De kinesiska börserna är lågt värderade och ser attraktiva ut jämfört med globala marknader. Börserna i USA, EU och Japan handlas på historisk höga värderingar, vilket inte de kinesiska gör. Och vissa sektorer som internetindustrin är extremt billigt internationellt sett.

Kinas internetsektor befann sig i stormens öga av regleringen och var den sämst presterande sektorn 2021. Flera banker tror att osäkerheten i lagstiftningen för Kinas internetföretag kan avta i år, och hänvisar till att många delar av de regler som infördes i Kina under fjolåret avspeglar regler som implementeras eller övervägs av USA och EU.

Kinas internetsektor handlas för närvarande till hälften så mycket som dess amerikanska motsvarigheter. En värderingsrabatt som bör locka till sig investerare och därmed minska.

På den politiska scenen är 2022 ett viktigt år för Kina. President Xi Jinping förväntas säkra en tredje mandatperiod under kinesiska kommunistpartiets kongress (CCPC) under hösten 2022, och OS i Peking äger rum i februari.

President Xi Jinping

Flera banker tror att regeringen kommer att försöka slå en positivt ton i politik och näringsliv när landet fortsätter sin övergång till högkvalitativ tillväxt. Och de tror också att 2022 kommer bli ett år av lösare penningpolitik, vilket de säger borde vara positivt och stödja aktier.

Det kinesiska näringslivet handlar idag om innovation och framsteg. Det finns många fronter som Kina kan fortsätta utvecklas väl på: klimat, elfordon, hälsovård, internet, molntjänster, avancerad tillverkning med mera. Som sagt, det är Tigerns år och möjligheterna är många enligt analytikerna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -